-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Običajem Pudarine počinje 54. Iločka berba grožđa

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svake se godine, u sklopu Iločke berbe grožđa, održava tradicija Pudarenja u vinogradima, običaj čuvanja grožđa prije berbe koji su njegovali naši stari.

I ove godine, čuvajući ga od zaborava, na ekonomiji Vukovo u subotu 28. kolovoza od 17 sati bit će održana „Tradicionalna pudarina”.

U pitoresknom okruženju srijemskog vinogorja, gostima se nudi degustacija i uživanje u domaćim delicijama slanini i kobasici pečenoj na žaru starog trsa i vinu, a slastica je grožđe iz vinograda Iločkih podruma. Uz sve to pripremljen je i prigodni program. Na raspolaganju će biti i turistički vlakić „Traminac express“ koji će patrolirati kroz vinograde Vukova do najviše pozicije „piramide“ s koje se pruža prekrasan pogled na grad Ilok i srijemske brežuljke.


Dvotjedna turističko-enološko-gastronomska manifestacija s popratnim sadržajima počinje 27. kolovoza, a završava 6. rujna. Svečanost otvorenja zakazana je za petak, 3. rujna, a moderirat će ga Marija Pavković Snaša. Slijedi zabava uz koncert Ivana Zaka, a jedna od gošći ovogodišnje manifestacije je i Mia Dimšić.

U atraktivnom ozračju terase turističkog naselja Starih podruma priprema se 9. Noć vina. Cilj joj je povratak u prošlost veličajući hedonizam ispijanja božanske kapljice uživajući u vinima protkanim snagom Dunava i ponosom tradicije, a otvorena je mogućnost obilaska najstarijeg podruma koji datira iz 1450.g. Gradska knjižnica je najmlađem uzrastu pripremila zanimljive likovne radionice, a neće nedostajati ni robotike uz omiljene „legiće”. Iločka berba grožđa je manifestacija s tradicijom od 1962. godine. “Ilok je značajan grad u povijesnoj, kulturnoj, turističkoj i enogastronomskoj ponudi kontinentalne Hrvatske. Za sve one koji vole Ilok, vino, Podunavlje i delicije Dunava nezaobilazna je naša manifestacija”, navode iz gradske kuće, uz pozivnicu svima da kraj kolovoza i početak rujna provedu u najistočnijem gradu Hrvatske na obroncima Fruške Gore.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno