21 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Obični komar nije komarac, ali zbog nevjerojatne sličnosti nerijetko strada

Više od autora

- vl promo-Obični, vrtni ili kupusni komar, kukac je iz porodice Tipulidae i može ga se pronaći na umjereno vlažnim staništima te na vlažnoj travi.

Zbog okruženja u kojem živi i izrazito dugih nogu naziva se još i vodeni pauk, naziv koji je ujedno doslovni prijevod latinske riječi tipula. Prema zoološkoj klasifikaciji, obični komar spada u red dvokrilaca i podred Nematocera, odnosno tankih, segmentiranih ticala. Poput ostalih dvokrilaca, posjeduje jedan par krila, dok je drugi zakržljao i služi kao stabilizator za let. Mužjaci se razlikuju od ženki po dužim ticalima, a zadnji im je dio tijela kvadratičnog oblika.

Nakon što prezime, preostale jedinke izlaze iz zemlje i započinju s parenjem. Parenje se odvija u noćnim satima, a nakon što pronađe ženku, mužjak započinje s ljubavnim plesom. Ženka polaže jaja, a to je ritual koji započinje lebdenjem nekoliko centimetara iznad zemlje sve dok ne dotakne zemlju zadnjim nogama. Potom zabada ovipozitor u zemlju i kroz njega ispaljuje mnoštvo crnih jaja. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta.

Ličinke rastu brzo i to do dužine od 3 centimetara, sivo su zelene boje te koriste fino svileno ispupčenje za puzanje. Na taj način dolaze do biljaka kojima mogu pričiniti veliku štetu. Hrane se i svježim korijenjem, a ukoliko pada kiša ili tlo postane na drugi način vlažno, ličinka se penje i hrani dijelovima biljke koji su iznad zemlje. Koncem ljeta, ličinka ulazi u fazu nimfe i pretvara se u mladog kukca.

Iako su bezopasni, obični komari često su zamijenjeni za komarce što ih naposljetku košta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno