1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Obilježavanje 50 godina misije Apollo 10

Više od autora

- vl promo-

U organizaciji Aero kluba „Fenix“ Cerić (M. Barišić, D. Krajinović i M. Rapčan) postavljena je mini izložba, u ulici Vladimira Nazora u Vinkovcima, preko puta Doma izviđača, povodom obilježavanja 50 godina od misije APOLLO 10 (18.5.1969.-18.5.2019.), a koja je također slijed svemirskog programa APOLLO s konačnim ciljem spuštanja ljudske posade na mjesec.

Apollo 10 bio je četvrta misija s ljudskom posadom, a druga s ljudskom posadom (nakon Apolla 8) u orbiti oko Mjeseca. Apollo 10 i Apollo 11 jedine su misije Apolla čiji su članovi bili veterani svemirskih letova. Thomas P. Stafford letio je na Gemini 6 i Gemini 9; John W. Young letio je na Gemini 3 i Gemini 10, a Eugene A. Cernan letio je sa Staffordom na Gemini 9. Osim toga, Apollo 10 bio je jedini let iz rakete nosača Saturn V lansirane s Launch Complex 39B, jer su pripreme za Apollo 11 na LC-39A počele u ožujku gotovo odmah nakon lansiranja Apolla 9. Ova misija bila je generalna proba za slijetanje na Mjesec i dovela je Apollo lunarni modul na 8,4 nautičke milje (15,6 km) od lunarne površine, na mjesto gdje bi počelo spuštanje na stvarnom slijetanju.


Prakticiranje ove orbite pristupa bi poboljšalo znanje o lunarnom gravitacijskom polju potrebnom za kalibriranje sustava za navođenje sa silaznim pogonom do unutar 1 nautičke milje (1,9 km) potrebnog za slijetanje. Zemaljska opažanja, bespilotne letjelice i Apollo 8 omogućili su kalibriranje (umjeravanje) unutar 200 nautičkih milja (370 km), 20 nautičkih milja (37 km) i 5 nautičkih milja (9,3 km).

Modul za uzdizanje bio je namjerno napunjen nedovoljnom količinom goriva i oksidacijskim sredstvom s kojim bi raspolagao da se kojim slučajem posada odlučila spustiti na Mjesec tako da ne bi ostalo dovoljno goriva da se podigne s površine i dosegne potrebitu visinu na kojoj je Apollo 10 operativan.LM je težio 30.735 pounds (13.941 kg), u usporedbi s 33.278 pounds (15.095 kg) za Apollo 11 LM koji je napravio prvo slijetanje.

Craig Nelson je u svojoj knjizi “Rocket Men” napisao da je NASA poduzela posebne mjere opreza kako bi osigurala da Stafford i Cernan neće pokušati napraviti prvo slijetanje,

Spremnici za gorivo nisu bili puni. Dakle, da su doslovno pokušali sletjeti na Mjesec, nisu mogli otići s njega. Generalna proba lunarnog slijetanja je napravljena i uslijedilo je samo lansiranje Apollo 11, i ostvarivanje konačnog cilja – slijetanje na Mjesec.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno