U svečanoj sali „Barun Trenk“ u Vinkovcima okupili su se umirovljenici Vukovarsko – srijemske županije kako bi obilježili Međunarodni dan starijih osoba. Prigoda je to da se umirovljenici u zajedničkom druženju odmaknu od svakodnevnih problema koji ih tište.

Mihajlo Tomašković, predsjednik Matice udruge umirovljenika VSŽ, istaknuo je kako su danas umirovljenici u dosta lošoj situaciji. “Mirovine umirovljenika iznose 37,5% u odnosu na prosječnu plaću. Od 1999. godine do danas mirovine su pale za 14,5%, a ove godine je pad za 2,8%”, rekao je Tomašković. Mišljenja je da se umirovljeničke političke stranke nisu dovoljno borile za umirovljenike i da će to morati raditi udruge umirovljenika. “Imamo 14 umirovljeničkih stranka i sve se bore za svoj status, a ni jedna za boljitak umirovljenika. Umirovljenici su na rubu egzistencije i morati će se nešto poduzeti, od Vlade RH pa nadalje, kako bi se poboljšao status umirovljenika.”, zaključio je Tomašković.

Ovo je prigoda da kroz zajednička druženja pronađemo rješenja za probleme s kojima se susreću osobe treće životne dobi, istaknuo je Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca. “Grad Vinkovci unazad dvije godine izdvaja značajna sredstva za pomoć umirovljenicima. I ove godine dodijeliti ćemo “božićnice”, koje će možda biti nešto veće u odnosu na prošlu godinu, a razmišljamo također da našim umirovljenicima pomognemo financijski i za Uskrs.”, rekao je Šokičić.

“Naša je suradnja sa Maticom udruga umirovljenika i Odborom za treću životnu dob izuzetno je dobra i došao sam im ovdje zaželjeti sve najbolje povodom njihovog dana.”, rekao je župan te istaknuo kako će se i dalje boriti za bolju budućnost svih umirovljenika. Istaknuo je kako je dužnost i obveza cijele zajednice omogućiti dostojan život umirovljenicima rekavši pri tom kako je na području naše županije potrebno izgraditi još jedan dom za starije i nemoćne osobe.