Svečanim mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika poginulih hrvatskim braniteljima Jarmine te svetom misom u crkvi svetog Vendelina Opata danas je po drugi put obilježen Dan branitelja za Općinu Jarmina.

Sam program obilježavanja počelo je pucanjem iz kubura članova Kuburaške udruge Gromovi Zagorja da bi zatim sve uzvanike i goste pozdravio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Jarmina Goran Ileković. Nazočnima se obratio i načelnik općine Andrija Draganić, zamjenik župana vukovarsko – srijemskog Josip Dabro te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović saborski zastupnik Stevo Culej. Podsjetili su kako se u Jarmini branila i obranila vrata Hrvatske – grad Vinkovci. Pri tome su nažalost mnogi izginuli, a pojedini se još vode kao nestali.

Trebate nam, poručio je braniteljima zamjenik Vukovarsko – srijemskog župana Josip Dabro. “Mladim ljudima koji danas pokušavaju voditi svoje općine, gradove i županije treba vaše iskustvo i znanje”, rekao je Dabro te svim braniteljima općine Jarmina zaželio sretan i blagoslovljen njihov dan, da ih čuva dragi Bog i da se još dugo godina viđaju kako bi zajedno čuvali integritet Domovinskog rata.   

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Stevo Culej u svom obraćanju istaknuo je kako se treba znati istina o Domovniskom ratu, a da bi se ona znala treba se temeljiti na onome što se dogodilo. “Ne sjećam vas se iz crvenih salona, sa crvenim košuljama i leptir mašnama, već vas se sjećam iz prljavih mračnih i blatnjavih rovova, poderanih trećerazrednih šarenih iz donacije dobivenih košulja. Sjećam vas se izranjavanih, gladnih i sjećam se trenutaka kada dijelite zadnju konzervu uoči obrane svoga sela.”, rekao je Culej citirajući pokojnog ministra Ivana Vekića: “Ostanite budni, ne dajte da vas prevare. Ostanite Domovini vjerni i ostanite zauvijek za Domovinu spremni.”

U obrani Republike Hrvatske i svoga mjesta sudjelovalo je 700 hrabrih Jarminčana. Spremno su stali braniti svoj dom od agresorske ugroze. Nas žalost osam branitelja je poginulo, trideset je ranjeno, a isto toliko umrlo ih je od posljedica rata.