14 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Obilježena 10. godišnjica osnutka ŠRD „Jezera Banja“

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U subotu 17.11. 2018. godine s početkom u 13:30 sati je posljednja domaća utakmica za našu momčad u ovom jesenskom dijelu prvenstv

Skupina hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, zaljubljenika u športski ribolov i jezera na Banji osnovala je, 14. studenog, 2008. godine ribolovno društvo kako bi okupili istomišljenike i zaštitili okoliš i jezera na Banji. Pozivu na zajedničko okupljanje i rad odazvali su se ponajprije branitelji i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, djeca ali i drugi građani Vinkovaca i okolice. Društvo je registrirano u Uredu državne uprave u Vukovarsko -srijemskoj županiji od 19.11. 2008. godine i ima predznak športsko- braniteljsko. Temeljem odluke Grada Vinkovaca, ŠRD “Jezera Banja” skrbi o jezerima na Banji, čisti, uređuje i zaštićuje obale i vode na jezerima i provodi ribočuvarsku zaštitu i poribljavanje. ŠRD surađuje s drugim športsko- ribolovnim društvima s područja grada Vinkovaca i županije Vukovarsko –srijemske. Društvo svake godine provodi izvještajne skupštine na kojima se analiziraju aktivnosti u protekloj godini i planiraju aktivnosti u slijedećoj. Od 2009. godine članovi smo Ribolovnog saveza Županije Vukovarsko – srijemske i Hrvatskog ribolovnog saveza. Čudnom odlukom odgovornih izbačeni smo iz članstva u Zajednici športskih udruga grada Vinkovci u kojoj pojedinci ne poznaju definiciju sporta i ne prepoznaju rekreativni sport, a bave se istim i na žalost odlučuju o drugima. Društvo je razvijalo projekte uređenja jezera na Banji i rehabilitacije hrvatskih branitelja kroz društveno koristan rad i ribolovna natjecanja, te je od Ministarstva hrvatskih branitelja dobilo značajna sredstva koja ulaže za provedbu navedenih aktivnosti.

Članovi društva, seniori i kadeti, sudjeluju na raznim natjecanjima i kupovima u športskom ribolovu u organizaciji društava i udruga s prostora naše Županije. Sami organiziramo i provodimo natjecanja za kadete i seniore, članove našeg društva, a posebno smo ponosni na Memorijalno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak „Dvanaest redarstvenika“ koje se održava u znak sjećanja na mučki ubijene hrvatske redarstvenike 2. 5. 1991. godine u Borovu Selu. Natjecanje je uvršteno u službeni program obilježavanja Memorijala „Dvanaest redarstvenika“ pod pokroviteljstvom MUP-a RH, a postalo je prestižno i u športskom smislu, jer je svim sudionicima čast osvojiti pehar koji se tom prilikom dodjeljuje najboljima. Društvo surađuje s osnovnim školama s područja grada Vinkovaca te organizira posjet djece na jezerima u sklopu proučavanja voda stajaćica. Društvo sudjeluje u organizaciji Vinkovačkog amaterskog triatlona, provedbi akcija čišćenja: „Zelena i Plava akcija“ te u organizaciji drugih aktivnosti na Banji. Posebno treba istaknuti potporu Županije Vukovarsko- srijemske i zajednički rad koji se provodi s Gradom Vinkovcima i gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, prije svega u aktivnostima usmjerenim na provedbu natjecanja, uređenje i zaštitu prostora na Banji, redovito košenje okoliša, poribljavanje jezera i izgradnju sadržaja za sve korisnike prostora.Društvo godišnje ima oko 90 do 100 članova seniora i veterana i 30 limaća i kadeta sa stalnom tendencijom rasta članova društva. Na održanoj sjednici Izvršni odbor društva donio je odluku da se u povodu 10-te obljetnice društva, a za izuzetan doprinos u radu društva, 25 – orici članova društva dodijele Priznanja, a Zahvalnice institucijama, udrugama, tvrtkama, medijima i pojedincima koji su nas neprekidno podupirali i pratili svih deset godina. Priznanja i zahvalnice će se svečano uručiti na slijedećoj Izvještajnoj sjednici skupštine društva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno