Čitanjem dekreta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o izboru svetih Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine počelo je svečano euharistijsko slavlje povodom desete obljetnice njezina utemeljenja, obilježene jučer u Đakovu. Uz brojne hodočasnike iz svih dijelova Đakovačko-osječke nadbiskupije, veliki broj svećenika, 19 biskupa i nadbiskupa među kojima je bio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giuseppe Pinto te nazočnost predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve, Reformirane crkve i predstavnika civilnih vlasti, slavlje je predvodio monsinjor Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama.

U pozdravnoj riječi đakovačko osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić podsjetio je na odluku pape Benedikta XVI. o utemeljenju Đakovačko-osječke crkvene pokrajine koju, uz Đakovačko-osječku nadbiskupiju, čine i Požeška biskupija i drevna Srijemska biskupija te podsjetio na ćirilo-metodsku duhovnu baštinu i tradiciju ovih prostora. U prigodnoj propovijedi monsinjor Gallagher istaknuo je da je Sveti Otac duhovno blizak hrvatskom narodu te da je u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini posebno živo štovanje apostola slavenskih naroda, prvaka i zaštitnika ekumenskoga nastojanja sestrinskih Crkava Istoka i Zapada, kako bi se ponovno pronašlo jedinstvo u potpunom zajedništvu.

Čestitku povodom 10. obljetnice utemeljenja najmlađe hrvatske crkvene pokrajine uputio je i kardinal Josip Bozanić koji je također podsjetio na 72. godišnjicu izricanja, kako je kazao, sramotne presude na komunističkom sudu u Zagrebu nakon montiranog procesa kardinalu Alojziju Stepincu čime je započeo njegov mučenički križni put.