Općina Lovas danas obilježava 28. obljetnicu privremene okupacije mjesta Lovas u Domovinskome ratu 1991. godine, kada su tadašnja Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe ušli u Lovas i započeli s mučenjima i ubijanjima mještana. U sjećanje na žrtve Lovasa položeni su vijenci i upaljene svijeće kod masovne grobnice na katoličkom groblju u Lovasu.

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine – srpske agresije i privremene okupacije – doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada, a Opatovac 14. listopada. Na oltar domovine iz općine Lovas 87 je građana položilo svoje živote od toga ih je 85 iz Lovasa a dvoje iz Opatovca. Još 3 osobe vode se kao nestale, dvije iz Lovasa i jedna iz Opatovca.

Najmasovniji zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da na ulazu u selo očiste polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradao je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Kako bi sumještanima poginulima u Domovinskom ratu odali dužnu počast Općina Lovas, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, krenula je u projekt gradnje spomenika i uređenja bivšeg minskog polja na kojem je 1991. godine počinjen jedan od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu. Na natječaju za izradu za izradu idejnog rješenja Spomen područje minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom za najbolji rad izabrano je rješenje čiji su autori: Bernarda Silov dipl.ing.arh., Božica Dea Matasić red.prof.art., Kristina Rogić dipl.ing.arh. i Davor Silov dipl.ing.arh. Provedbu natječaja, vrijednog 230 tisuća kuna, financirali su zajednički Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Lovas, a istom Ministarstvu kandidiran je i projekt izrade projektne dokumentacije za izgradnju spomen područja.