Kontaktirajte nas

Aktualno

Obiteljski liječnici ogorčeni odbijanjem isplaćivanja covid dodatka

Objavljeno

-

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) danas su opovrgnuli tvrdnje iz HZZO-a da obiteljski liječnici ne rade s covid pozitivnim pacijentima zbog čega im je odbijeno isplaćivanje covid dodatka premda su, kažu, liječili njih oko 85 posto, prenosi Hina.

“Najnoviji dopis HZZO-a, čiji je potpisnik ravnatelj Lucian Vukelić, ostavlja bez teksta. U njemu je navedeno kako se obiteljskim liječnicima odbija isplaćivanje covid dodatka sa obrazloženjem da ne rade sa covid pozitivnim pacijentima. Koliko to ne odgovora istini najbolje svjedoči činjenica da su obiteljski liječnici liječili oko 85 posto covid pozitivnih pacijenata, dakle sve one koji nisu bili na bolničkom liječenju”, priopćili su iz KoHOM-a.

Podsjetili su da su obiteljski liječnici u svojim ordinacijama i u kućnim posjetama svakodnevno dijagnosticirali covid pozitivne pacijente.

Iz dopisa ravnatelj HZZO-a Luciana Vukelića prenijeli su dio u kojem kaže: „… mišljenja smo da je za rad ordinacije u punom opsegu, prihod predviđen za standardni tim dostatan za podmirivanje realnih troškova, ali ne i za ostvarivanje viška prihoda. Naime, osnovna uloga partnerstva s javnom institucijom kao osiguravateljem je optimalna opstojnost radi osiguranja pravovremene dostupnosti zdravstvene zaštite, a ne zarada odnosno profit.“

“Dakle, dok druge zemlje nagrađuju svoje zdravstvene radnike, ravnatelj HZZO-a poručuje hrvatskim zdravstvenim radnicima da budu sretni što im se omogućava pružati zdravstvenu zaštitu  narodu, a ne da još traže i zaradu?! Zanima nas, postavlja li se Lucian Vukelić isto tako prema npr. plinari, HEP-u, trgovinama gdje nabavlja hranu? Kaže li im da budu sretni što mu mogu dati plin, struju, namirnice, odakle im ideja da još traže i zaradu odnosno profit?”, pitaju iz KoHOM-a.

Iz KoHOM-a zahtijevaju da vodeći ljudi u državi “konačno preuzmu odgovornost za posao koji rade”. Konkretno su zatražili odgovornost Lucijana Vukelića “za rastjerivanje deficitarnog kadra iz zemlje i za kadrovsku devastaciju hrvatskoj zdravstvenog sustava, a posebno obiteljske medicine”.

Istaknuli su i da u obiteljskoj medicini u Hrvatskoj već nedostaje nekoliko stotina obiteljskih liječnika i dodali da se na trenutno raspisan natječaj za zapošljavanje 10 liječnika obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Centar javila samo jedna osoba pitajući kako je tek u ruralnim i izoliranim mjestima.

Istodobno, pitaju se i tko bi uopće želio ići raditi u granu medicine gdje ih se stalno proziva neradnicima, huška se pacijente da ih prijavljuju, traži se očitovanja na sulude anonimne prijave, ne dopušta se da uopće kažu i prikažu što zaista rade tijekom svog radnog vremena, poručuje se da budu sretni što im se uopće omogućava da rade, a kamoli da traže još i zaradu…

“Krajnje je vrijeme da prestane političko postavljanje osoba na vodeće pozicije zdravstvenog sustava, bez da oni tamo imaju ikakvu odgovornost za rečeno i učinjeno kao i da napokon prestane ovo namjerno i svjesno uništavanje obiteljske medicine u Hrvatskoj”, poručili su iz KoHOM-a te izvijestili da je, kao što je i najavio, KoHOM tužio Luciana Vukelića jer je, pred saborskim Odborom za zdravstvo, sve obiteljske liječnike prozvao neradnicima.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    64 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 3 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 4 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 5 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 5 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 6 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 7 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije