19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Objavljen je ‘Leksikon YU filma’ prvo samostalno uknjiženo djelo Nenada Polimca

Više od autora

- vl promo-

f_nenad-polimac_leksikon-yu-filma_ST

U okrilju naklade Ljevak objavljen je ‘Leksikon YU filma’ Nenada Polimca, o usponima, padovima, dometima i drugim obilježjima jugoslavenske kinematografije. U njemu sažima četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije. Leksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju: od svjetski značajnih filmova kao što su ‘Skupljači perja’, ‘Bitka na Neretvi’, ‘Valter brani Sarajevo’, ‘Ko to tamo peva’ i ‘Otac na službenom putu’, preko prikaza filmskih legendi (Veljko Bulajić, Boris Dvornik, Živojin Pavlović, Rade Šerbedžija, Bata Živojinović i dr.) i gostiju iz svijeta (Yul Brynner, Jackie Chan, Orson Welles, Meryl Streep) do pripadnika ‘praške škole’ (Rajko Grlić, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Lordan Zafranović…), uspona i pada jugoslavenskog tržišta i alternativnih filmova.

Riječ je o djelu bogatom fotografijama i brojnim manje poznatim činjenicama, koje na 360 stranica, kroz deset cjelina propituje kakav je bio domet vrhunskih ostvarenja hrvatskih filmova kao što su ‘Rondo’, ‘Breza’, ‘Lisice’ ili ‘Tko pjeva zlo ne misli’u odnosu na srpske, bosanske i slovenske u okvirima tadašnje kinematografije, koja su najkreativnija razdoblja tih filmskih sredina, kako su se nosile s političkim pritiscima i tko su bili vodeći autori.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka 1970-ih: pripada generaciji koja je smatrala da radikalno treba revalorizirati povijest hrvatskog i jugoslavenskog filma i s kolegama osniva kratkotrajni, ali vrlo utjecajni časopis „Film“, kojem je odgovorni urednik i u kojem se objavljuju napisi i eseji s tom strategijom. Uređuje, između ostalih, knjige ‘Živojin Pavlović: Dva razgovora’ i ‘Branko Bauer’, a vrlo je aktivan i u izradi ‘Filmske enciklopedije’ urednika dr. Ante Peterlića u izdanju Leksikografskog zavoda. Osamdesetih godina prošloga stoljeća djeluje kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinematografima, a iskustva iz rada u filmskoj industriji uklapa u svoje napise o filmu. Među osnivačima je tjednika ‘Globus’, ‘Nacional’ i poduzeća Europa Press Holding, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu ‘Moderna vremena’ i ‘Vrtoglavica’. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković. [RavnoDoDna.com]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno