19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Objavljen Prvi poziv za izgradnju nadvožnjaka Borinci i prilaznih cesta prema gradu i Jarmini

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je Prvi poziv za sufinanciranje povećanja sigurnosti prometa i uklanjanje uskih grla koja sprečavaju razvoj i funkcioniranje sustava gradskog javnog prijevoza – Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica i prilazne prometnice u gradu Vinkovcima. 

Početak realizacije dugoočekivanog projekta gradnje nadvožnjaka Borinci vijest je koja će zasigurno najviše obradovati stanovnike toga dijela grada, ali i sve Vinkovčane, kao i gradsku Upravu na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, koji se posebno založio na aktualizaciji ovoga projekta. Za ponedjeljak u Vinkovcima najavljeno je očitovanje o projektu ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića.

Opći cilj projekta, navodi se u Pozivu, je omogućiti bolju povezanost naselja unutar grada Vinkovaca uklanjanjem uskih grla koje sprečavaju razvoj i funkcioniranje sustava gradskog javnog prijevoza te omogućiti lakše i sigurnije obavljanje svakodnevnih poslova (odlaska na posao, u školu, vrtiće, ambulante). Specifični cilj je Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica i prilazne prometnice u gradu Vinkovcima. Ukupna financijska sredstva iz Kohezijskog fonda u okviru ovog Poziva na dostavu projektnih prijedloga iznose 68.000.000,00 kuna. Postotak sufinanciranja prihvatljivih troškova iz sredstava Kohezijskog fonda (KF) može iznositi do najviše 85%. Obavezni udio nacionalnog sufinanciranja prihvatljivih troškova od najmanje 15% osigurat će se iz državnog proračuna. Prijavitelj (Korisnik) se obvezuje iz vlastitih sredstava osigurati: sredstva za financiranje neprihvatljivih izdataka unutar projekta, neovisno o trenutku njihovog nastanka. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po projektnom prijedlogu iznosi do 80.000.000,00 kuna (Sredstva Europske unije i sredstva državnog proračuna). Najviša stopa sufinanciranja iznosi do 100 % ukupno prihvatljivih troškova.

Na ovaj Poziv, inače, kako se navodi, jedini mogući Prijavitelj, temeljem provedene analize spremnosti projekata i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi je Grad Vinkovci, a aktivnosti koje će se financirati iz ovog Poziva su: izrada studijske, projektne i dokumentacije o nabavi, izvođenje radova na projektu, stručni nadzor radova, projektantski nadzor, otkup zemljišta, revizija sigurnosti cestovnog prometa, aktivnosti povezane s horizontalnim politikama, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno