12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Obnova dvorišta samostana Milosrdnih sestara svetog Križa u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U samostanu Družbe milosrdnih sestara svetoga Križa u Gundulićevoj ulici u Vinkovcima u pripremi je uređenje samostanskog dvorišta.

Riječ je o projektu Kuća mira, koji je u suradnji s Razvojnom agencijom grada Vinkovaca VIA, kandidiran za sredstva iz Programa ulaganja u zajednicu 2022. Kroz ovaj program, naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo financijska sredstva i za revitalizaciju i obnavljanje vjerskih građevina kao i unaprjeđenje vjerske, socijalne i društvene infrastrukture.

Kroz projekt Kuća mira, za koji je odobreno 50.000 kuna, samostansko dvorište zamišljeno je i kao prostor u kojemu će se okupljati vjernici na raznim događanjima vjerske zajednice kao što su susreti mladih i molitvene zajednice.

Projekt kuća mira bio je povod i za današnji posjet sestrama gradonačelnika Ivana Bosančića sa suradnicima.

„Razgovarali smo sa sestrama što bi mogli napraviti ovdje u samostanu kako bi se na neki način infrastrukturno obnovio. Želja sestara bila je upravo da obnovimo dvorište kako bi ga mogle otvoriti onima s kojima oni rade, a u pravilu su to djeca i svi oni koji su u potrebi. Tako da je naša agencija VIA napravila projekt, Grad će sufinancirati i uredit ćemo kompletno ovaj vanjski prostor kako bi on bio više otvoren za sve koji će htjeti upoznati družbu i doživjeti redovnički način života, kako bi naša djeca koja primaju puno lijepih riječi, puno zagrljaja i naučila puno od sestara, imala priliku doći vidjeti gdje to sestre žive i kako žive, naučiti o redovničkom načinu života, ali i zahvaliti i dati sestrama malo poticaja u njihovom radu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.


Milosrdne sestre svetoga Križa dio su grada Vinkovaca, skromne i nenametljive, a vrijedne i radišne, puno su toga dale Vinkovcima i Vinkovčanima i na tome im hvala, kazao je gradonačelnik.

Sestre ne kriju zadovoljstvo zbog projekta Kuća mira i onoga što će on donijeti u otvaranju prema zajednici. Istaknula je to i sestra Valerija Široki, provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara svetoga Križa sa sjedištem u Đakovu, koja je danas također posjetila samostan u Vinkovcima.

„Sestre su već 1895. godine djelovale u Vinkovcima u bolnici. Kako i jest naša karizma, biti uz ljude u potrebi vremena u kojem se nalazimo, kroz sve ovo vrijeme sestre su djelovale, bile među ljudima. Sada nam je opet jedan nova prilika, nova radost, a to je započeti novo djelovanje upravo u ovim prostorima unutar kuće, više biti otvorenije za djecu, za mlade, za starije. Otvorenije za sve koji su nas potrebni, a da im mi možemo pružiti ono što same živimo, a to je radost u Gospodinu i osmišljen život kao i prilagoditi se njihovim potrebama s temama i radionicama koje oni žele. Zato nas ovo jako raduje i hvala gradonačelniku i cijeloj gradskoj upravi na ovome projektu i na ovoj mogućnosti da pružimo svima ovu Kuću mira”, istaknula je sestra Valerija Široki.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno