Jučer je završena obnova kapelice sv. Roka na križanju ulice Josipa Kozarca i Duge ulice u Vinkovcima. Podsjetimo, kip je oštećen u Domovinskom ratu kad ga je pogodio geler, a osim štete nastale ratnim djelovanjem, bile su vidljive i posljedice djelovanja vremenskih prilika.

“Skulpturi sveca bila je potrebna sanacija koja je uključivala i restauratorske i građevinske radove, a kako bi se spriječilo daljnje propadanje. Uz sanaciju izrađena je profilacija prema originalu, a uz uklanjanje postojećih slojeva i tonskog ujednačavanja površine, kip je i mehanički očišćen”, objašnjava zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Davor Mecanović.

Dodaje i da je ovaj kip dugi niz godina jedan od simbola Vinkovaca, te ga je Grad iz tog razloga odlučio obnoviti kroz konzervatorsko-restauratorske radove i vratiti mu njegov nekadašnji sjaj.

Inače, sveti Rok često je u povijesti istican kao zaštitnik od kuge, a seljaci su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i prirodnih nepogoda. Štovanje ovog sveca uvelike su proširili franjevci i kapucini, a zaštitnik je i kod bolesti nogu, ruku i rana na tijelu. Svoju kapelica sv. Roka Vinkovčani su podigli 1935. godine u slavu ovog sveca, a kako bi grad ostao pošteđen gladi, rata i bolesti.