Kontaktirajte nas

Aktualno

Obveznog cijepljenja neće biti, ali za tri sektora mogle bi vrijediti posebne mjere

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je iz Čakovca poručio kako sigurno neće biti obveznog horizontalnog cijepljenja.

“To niti jedna zemlja ne radi, niti mi to radimo, niti je to realno, niti da se donose, niti da se provede”, kazao je.

Ponovio je kako je cilj uvjeriti javnost kroz intenzivnu raspravu, koja se vodi zadnjih deset dana, od trenutka kad je Vlada kazala da treba vezati potpore uz dinamiku cijepljenja.

“Sad svi govorimo o tome kako se treba cijepiti. To je veliki plus i to je jako dobro. Na razini Europske unije 50 posto odraslog stanovništva cijepljeno je s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom i rapidno se ovi s drugom dozom približavaju onima koji su primili prvu dozu. Vjerujem da će ova rasprava pridonijeti ubrzanoj dinamici cijepljenja kako bismo dostigli što je više moguće onih koji su zaštićeni u odnosu na one koji nisu”, kazao je.

No, napomenuo je i kako su tri sektora posebno indicirana te se o njima razmišlja na drukčiji način u odnosu na ostale s obzirom na narav njihova posla. Kao prvi naveo je sektor zdravstva, rekavši da je procijepljenost liječnika jako dobra te je negdje oko 80 posto. Dodao je da su medicinske sestre i drugo osoblje na malo nižim postotcima, ali i da se tu vidi napredak te se dinamika cijepljenja kod njih ubrzava. Drugi sektor je sustav socijalne skrbi, a treći, kojeg je ocijenio posebno važnim, su školstvo i obrazovanje.

“Ako se bude išlo prema određenim mjerama, zasigurno ćemo u ta tri sektora gledati kako da ubrzamo dinamiku cijepljenja. Moj dojam je da malo pomalo velika većina ljudi shvaća prednosti zaštite od Covida 19”, rekao je Plenković.

Objasnio je i da uvođenje Covid potvrda nije uvođenje obveznog cijepljenja, kazavši da potvrde olakšavaju kretanje ljudi.

“Cijeli smisao na razini Europske unije je lakše kretanje preko granica s obzirom na različite režime koji su postojali u pojedinim zemljama. Nije Digitalna Covid potvrda zamjena za putovnicu. Ona je dokument koji facilitira tranzit. To je ono što je smisao i dogovor u konačnici”, naglasio je.

Ponovio je da međusobno moramo stvoriti ozračje u kojem se svi žele osjećati sigurno i zdravo te da postoje različiti mehanizmi kako potaknuti ljude na cijepljenje i da se u tom smislu razmišlja o setu mjera.

“Mislim da je važno, dodao je, da smo napravili distinkciju između plaća i potpora. Država ima jednu ulogu i mi smo svi dio jedne zajednice i moramo imati nekakav društveni dogovor. U konačnici, ako je država tu da je dužna osigurati zdravlje svojim građanima, a ona to radi bilo kroz sustav zdravstvene skrbi, bilo kroz epidemiološke mjere, bilo kroz osiguranje cjepiva, bilo kroz organizaciju cijepljenja, onda su i građani koji imaju neka prava i neke obveze, dužni tome pridonijeti. Svi skupa, je li riječ o Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji, težimo mehanizmu gdje ćemo se oduprijeti situaciji kakvu ova naša generacija nije imala”, zaključio je premijer.

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    23 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    97 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    59 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Najčitanije