Prvi Festival šunke, vina, rakije i kulena, kojeg organiziraju udruga Vinkovački šokački rodovi i Turistička zajednica Grada Vinkovaca bit će održan u subotu 26. listopada. No, iako nas ono glavno, odnosno proglašenje pobjednika i uručenje nagrada očekuje tek za tjedan dana, pripremne aktivnosti već su započele.

Naime, jučer je zasjedao ocjenjivački sud koji je imao ugodnu, ali ni malo laku dužnost kušati sve pristigle uzorke kulena i šunke i ocijeniti koji su najbolji. Na prvi Festival pristiglo je sedam šunki i 34 kulena iz cijele Slavonije i Baranje.

Ocjenjivački sud su činili dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, predsjednik povjerenstva, dr. Danijela Samac s istog fakulteta i dr. Mario Škrivanko, ravnatelj Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. Kod šunke i kod kulena ocjenjivali su vanjski izgled, izgled presjeka, miris, čvrstoću i okus.

“Kvaliteta i šunke i kulena koji su pristigli na ocjenjivanje je, općenito vrlo dobra. Imali smo samo dva uzorka lošijih kulena, a ostalo je sve bilo zadovoljavajuće kvalitete. Prvo kod kulena ocjenjujemo vanjski uzgled pa ne smije biti pljesnjiv, naboran, ne smije biti u mrežici, mora biti povezan špagom, zatim ocjenjujemo boju presjeka, udjel masnog tkiva, vezivnog tkiva, šupljine, ali najviše bodova dajemo za okus i miris. Slično je i kod ocjenjivanja šunke gdje gledamo na vanjski izgled, presjek, konzistenciju, okus i miris koji kao i kod kulena donosi najviše bodova”, objašnjava dr. Đuro Senčić koji ima dugogodišnje iskustvo ocjenjivanja na šunkijadama i kulenijadama, a i autor je stručne knjige Slavonska šunka, hrvatski autohtoni proizvod, objavljene 2009. u Osijeku.

Ocjenjivanje rakije i vina zakazano je za sutra, kada će novo povjerenstvo predvođeno dr. Ivanom Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i dr. Antunom Jozinovićem s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka ocjenjivati vina i rakije.

Na sam dan Festivala posjetitelji će u dvorani Barun Trenk, od 10 do 16 sati, moći razgledati uzorke kulena, šunke, rakije i vina, ali i kušati ih po svom izboru, dok u 20 sati počinje svečana večera prvog Festivala na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja najboljima, ali na način da ni sami pobjednici i dobitnici nagrada do posljednjeg trenutka neće znati tko je dobio koju nagradu.