Do 2. kolovoza 2021. godine, Hrvatska će u svoje zakonodavstvo implementirati uredbu Europske unije o novim osobnim iskaznicama, koje će morati sadržavati veću razinu biometrijske zaštite od onih dosadašnjih.

Uredba Europske unije napravljena je zbog povećanja sigurnosnih standarda zaštite stanovnika EU. Ona obvezuje zemlje članice da od 2. kolovoza 2021. svojim građanima mora izdavati osobne iskaznice koje između ostaloga moraju sadržavati biometrijske identifikatore poput prikaza lica te dva otiska prstiju u digitalnim formatima.

Osobne iskaznice koje su sada važeće u RH te podatke i sadržavaju. Naime, osim fotografije korisnika na čipu sadašnje hrvatske osobne iskaznice pohranjeni su i biometrijski podaci otisaka prstiju te potpis vlasnika.

Uredba je državama članicama prepustila da odluče o dobnoj granici od koje će uzimati otiske prstiju svojih građana kako bi te podatke koristila za identifikaciju pri izradi osobnih iskaznica. Dosad se u Hrvatskoj kao najranije dob za izradu osobnih dokumenata uzimala dob od 12 godina. Također nacionalnim zakonodavstvima je prepušteno da same odrede rok trajanja osobnih iskaznica.