26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Od braniteljske odore i 7 zaposlenih do 30. rođendana Grad Exporta s 218 djelatnika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prije tri desetljeća, Petar Šimić sa 27 godina iz braniteljske je odore zaplovio poduzetničkim vodama. Uz svojih šest suboraca pokrenuo je proizvodnju lamperije i brodskog poda da bi tijekom vremena prerasli u pravu obiteljsku tvrtku izvozničkog predznaka s 218 zaposlenih na 60 000 m² u industrijskoj zoni s najsuvremenijom tehnologijom u proizvodnji dekorativnih panela, ali i ulaznih vrata.

„U tih 30 godina, iskreno i srcem, najponosniji sam što niti sekunde firma nije bila u blokadi, niti je u 30 godina plaća naših djelatnika, koju su oni vrijedno zaradili, ikada zakasnila”, ističe ovaj lokalpatriot koji Vinkovce promovira kroz osobni imidž, a prvi Grad Exportovi paneli imenovani su po našem gradu i od 1992. putuju svijetom.

Foto: Saul Tikvić

Trideseti rođendan Grad Export slavi darivajući pedijatrijski odjel vinkovačke bolnice s dva vrijedna dijagnostička uređaja, ali i simbolično 30 socijalno ugroženih obitelji s po 3000 kuna. Najstarijem sinu iz mikanovačke višebrojne obitelji s dvanaestero djece danas je uz donaciju ponuđen posao u ovoj uspješnoj tvrtki.

Petra Šimića možete voljeti ili nevoljeti, ali poslovne rezultate i uspjeh mu ne možete osporiti. Netko je izabran biti vođen, netko biti vođa, a vlasnik Grad Exporta reći će kako je bilo potrebno prijeći sve faze u životu, od običnog radnika, preko poslovođe, do šefa, direktora, vlasnika uspješne tvrtke. I tu je ključ uspjeha, poručuje Šimić mladima koji trebaju ući u poduzetništvo iz izazova jer tada će uslijediti uspjeh. Tko misli da će neke velike novce zaraditi preko noći, taj sigurno neće uspjeti, progovara poduzetničko iskustvo.

„Biti danas ovdje gdje jedna tvrtka kontinuirano raste 30 godina, doprinosi ne samo gradu Vinkovcima nego i puno šire kod poduzetnika koji su gotovo sto posto izvoznici, govorimo o jednoj dobroj, pozitivnoj, poduzetničkoj priči koju treba pohvaliti, a time i poticati sve ostale poduzetnike da vide u kojem smjeru ići i kako razvijati tvrtke”, poručio je s 30. godišnjice Grad Exporta vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Čestitam na svemu što je postignuto. Mislim da o bilo kojoj tvrtki govore njeni djelatnici, a ovdje ima 218 djelatnika, među kojima samo novih dolazaka, bez odlaska, što najbolje potvrđuje zadovoljstvo u ovoj tvrtki, plaćama, procesima, inovacijama, proširenjima, jedna respektabilna firma i da nam je, daj Bože, što više ovakvih”, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.Bila je ova prigoda zahvaliti svima koji su u proteklih 30 godina pomogli, posebice obitelji, šogoru i suvlasniku Ivi Matijeviću, supruzi Branki i djeci Ivanu, Alenu, Mariju i Mateji koji su povratkom s fakulteta odlučili sviti gnijezdo u Vinkovcima i svoja znanja od ekonomije do europskih fondova usmjeriti u tvrtku.

A kakav je šef tata, spremno odgovaraju.

„Ja bih prije svega rekao da je on dobar tata. On je nas dobro usmjeravao cijeli život i nikada nismo imali nekih nesuglasica, a kao šef bio je tu za usmjeriti nas, uputiti i danas samo težimo doseći onu razinu koju je on uspio dosegnuti devedesetih odnosno početkom dvijetisućitih godina”, kaže Alen Šimić koji je mogao birati gdje će živjeti i raditi, no izabrao je povratak kući jer ne može zamisliti dom nigdje dalje osim Vinkovaca.

Demografski doprinos tvrtke ostanku u ovom gradu, u kojoj prema dobnoj strukturi prosjek zaposlenih čine mladi ljudi, jest potpora za prvo dijete 3000 kuna, za drugo 5000 kuna, a ako su oba roditelja zaposlenici Grad Exporta i naknada je dvostruka.

Šimić bi volio da je u Vinkovcima više radnih mjesta i proizvodnih tvrtki, no vjeruje da će  poduzetnički impuls i mlada ekipa na čelu s gradonačelnikom Bosančićem i županom Dekanićem, uspjeti sinergijski podići gospodarstvo kroz dio proširenja poduzetničke zone te će surađujući dovesti nove investitore s naglaskom na industrije sa Zapada kako bi dolaskom otvorili radna mjesta u realnomn sektoru, a time gradu dali još veći prosperitet, otkriva svoju rođendansku želju najpoželjniji poslodavac u Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno