19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Od iduće godine velike promjene na Državnoj maturi iz Hrvatskog jezika

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Danas u 9 sati maturanti su počeli pisati ispit iz Hrvatskog jezika na obje razine, a sutra ih čeka esej koji također pišu u isto vrijeme sati. Traje ukupno 260 minuta. Prvi dio ispita provodi se vremenski odvojeno od drugoga dijela i trajao je 100 minuta dok je drugi dio – esej rezerviran za sutra u trajanju 160 minuta.

Arhiva

Ovogodišnju maturu pišu još po starim pravilima dok od sljedeće školske godine 2022./2023. iz Hrvatskog jezika stiže nekoliko važnih promjena.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio i ispitni katalog za sljedeću generaciju maturanata.

Državna matura s vremena na vrijeme ima neke promjene, ali ovako velike nije imala na ispitu iz Hrvatskog jezika još nikada.

Prva i najveća promjena koja stiže je da neće više biti više i niže razine, nego jedna jedinstvena za materinji jezik.

Do sada je matura iz ovog predmeta imala dva dijela, a od sljedeće će godine imati čak tri. Prva cjelina obuhvatit će čitanje, književnost i hrvatski jezik, druga sažetak, a treća školski esej.

I dalje će se, najavljuju u NCVVO-u održavati dva dana, u jednom danu prve dvije cjeline, a sljedeći dan esej. Kako bi osoba prošla maturu iz ovog predmeta, morat će imati pozitivnu ocjenu iz prve dvije cjeline, ali i eseja. Podsjetimo, do sada esej nije utjecao na ocjenu, a olakotna okolnost je sto je Centar drastično smanjio broj lektira koje se mogu pojaviti na eseju. Do sada ih je bilo desetak, a od sljedeće će godine biti samo 4 lektire – i zna se već sada koje će to biti. Budućim maturantima ostaje još godina dana za ponoviti znanje među kojima je nužno izbor iz poezije Tina Ujevića, Miroslav Krleža s Gospodom Glembajevi, Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka i Goetheove Patnje mladog Werthera. Ova najava, vjerujemo, maturantima će olakšati rješavanja i šanse kako bi ostvarili pozitivnu ocjenu iz najvažnijeg predmeta.

Državna matura završava u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitima iz obje razine matematike koji počinju također u 9 sati.

Za polaganje ispita prijavilo se ukupno 28 919 maturanata, od kojih 12 121 gimnazijalac.

Ove će godine u vrednovanju ispita državne mature sudjelovati 593 ocjenjivača. Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja.

Podjela svjedodžbi je 20. srpnja.

Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.

Ono što očekujemo u narednih nekoliko dana impresije su učenika pitanjima s mature i već uobičajenu javnu raspravu bismo li ju i sami mogli položiti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno