Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja danas je u Kninu okupila brojne hrvatske branitelje, državne dužnosnike, ali i ostale građane koji su se uputili u taj grad kako bi se poklonili najvećoj pobjedi hrvatskog naroda. No i ostatak Hrvatske, uz prigodne ceremonije, prisjetio se tih ponosnih i pobjedonosnih dana.

Tako su danas na Gradskom groblju u Vinkovcima, uz izaslanstvo Grada Vinkovaca, vijence položili i odali počast hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u Oluji i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, Hrvatske vojske te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

“Ovo je jedan od najvažnijih dana za svakog građanina Hrvatske, za svakoga tko voli svoju Domovinu i tko poštuje sve ono što su naši branitelji činili dok smo stvarali Hrvatsku. Izuzetno je velika čast biti sudionik tih događanja, biti hrvatski branitelj i imati mogućnost dati svoj doprinos da se ostvari ta stoljetna želja. Našu zemlju moramo graditi s ponosom i na onaj način kako su to zamišljali hrvatski branitelji dok su se borili protiv ogromne vojne sile. Upravo to nam treba bit nit vodilja, ta jedna velika ljubav prema Domovini, vjera u Boga i zajedništvo”, rekao nam je ovom prilikom predsjednik Gradskoga vijeća Vinkovaca dr. Mladen Karlić.

Molitvu na groblju molio je župnik župe sv. Euzebija i Poliona mons. Tadija Pranjić, a nakon pologanja vijenaca služena je i sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Euzebija i Poliona.

Nakon 24 godine od veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i redarstvenih snaga nad okrutnim, zloglasnim neprijateljem JNA i četničkim postrojbama, osjećam jedan ponos što smo imali takvu vojsku, imamo je i danas, kao i policiju, koja je bila tako spremna, moralna i jaka, da je mogla osloboditi toliki teritorij u roku od 36 sati. Od početka ratnih zbivanja, kada je bilo i najteže vjerovali smo da je Bog na našoj strani. Od onoga prvog trenutka, kada je prvi redarstvenik, vojnik stavio krunicu oko vrata, kao Crkva znali da ćemo do kraja, uz mnoge žrtve i patnje koje smo prošli, zaista pobijediti i imati svoju državu, da ćemo se osamostaliti i postati svoji na svome”, naglasio je mons. Tadija Pranjić.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, položilo je danas vijenac i zapalilo svijeću za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Uz izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, vijence su položili i izaslanstvo Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Policijske uprave Vukovarsko-srijemske. Molitvu na groblju molio je dekan Vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić.