- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Sastanak Nacionalnog stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima priveden je kraju. Premijer je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima kako bi spriječili širenju nove epidemije, a istaknuo je kako su Hrvatska, Europa i svijet zajedno u ratu protiv virusa, protiv panike.

„Odgovornost svakog građanina je bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije. Pozivam vas na odgovornost i slušanje uputa stručnih osoba. Nastavljaju se aktivnosti Stožera. Ono što je dobro da su slučajevi generirani dolaskom iz drugih zemalja i da su zadržani na bliske kontakte. Dinamika je bitno sporija. Razlog tome je što smo mjere počeli poduzimati prije dva mjeseca”, rekao je Plenković.

Zdravstveni djelatnici ističu kako je ispod 2 posto slučajeva mlađih od 20 godina, no, s obzirom da je školski sustav bitan, Plenković je napomenuo kako će od ponedjeljka nastava biti obustavljena na dva tjedna.

“Nastavnici od ponedjeljka dolaze u školu. Nastava kao takva na dva tjedna bit će zaustavljena. Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu. Želimo apelirati na ljude starije dobi da budu posebno oprezni. Da budu oprezni, da se što manje izlažu”, rekao je Plenković te dodao kako je s vrtićima isti režim i odluke donose jedinice lokalne samouprave. Što se tiče fakulteta ista je situacija kao s osnovnim i srednjim školama. “Dio obitelji može osigurati čuvanje djece. Oni koji nemaju škole će raditi. Roditelji mogu dijete dovesti u školu”, dodao je.

Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 31 oboljelih osoba od koronavirusa. Danas su potvrđena četiri nova slučaja, dvoje u Puli, a dvoje u Zagrebu.