17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Od prvog siječnja minimalna plaća 4000 kuna?

Više od autora

- vl promo-

Minimalna plaća u Hrvatskoj sljedeće bi godine mogla narasti na oko 4000 kuna neto, odnosno 5000 kuna bruto, sa sadašnjih 3750 kuna neto, no o visini minimalne plaće tek će se raspravljati na stručnom povjerenstvu Ministarstva rada, objavio je Jutarnji list.

Potom će po običaju vlada do kraja listopada donijeti uredbu koja regulira minimalnu plaću. Europski parlament ovog je tjedna usvojio direktivu o minimalnoj plaći na razini Europske unije, a države članice, nakon što dokument usvoji Vijeće, moraju uskladiti minimalne plaće u roku od dvije godine.

Iako se u direktivi ne govori o najmanjem iznosu minimalne plaće, nego što bi kod nje trebalo uzeti u obzir, sindikalne smjernice su ugrađene u dokument i prema njima bi minimalna bruto plaća trebala biti na razini 50 posto prosječne bruto plaće, odnosno 60 posto medijalne.


Ako se to prevede u hrvatske okvire, onda bi minimalna bruto plaća u Hrvatskoj trebala biti na razini 5246 kuna, s obzirom na to da je prosječna bruto plaća u Hrvatskoj bila 10.492 kune, a medijalna 8562 kune.

Ako od 1. siječnja sljedeće godine minimalna plaća doista bude 5000 kuna bruto, odnosno 663.61 euro, time bismo se približili smjernicama Europske unije, ali bismo i dalje bili ispod granice. A ako se pita sindikate, i to je nedovoljno. Njihov će prijedlog, kaže Krešimir Sever, biti da minimalna plaća bude iznad 700 eura.

“Direktiva naglašava da bi minimalna plaća trebala biti dostatna da osigura dostojan život i dostojne uvjete rada. Plaća od 4000 kuna u neto iznosu to sasvim sigurno ne bi bila, a ne bi bila ni da je 5000 kuna, ako uzmemo u obzir inflaciju u ovoj i, očekivano, idućoj godini ili rast plaća u ovoj godini, zbog kojeg je udio minimalne u prosječnoj plaći drastično pao”, upozorava Sever, piše Jutarnji list.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno