-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Od puštanja u probni rad elektrana Slavonka dnevno proizvede oko 6.000 kWh

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U kontekstu nestabilnosti cijene energenata na svjetskim burzama vjerojatno nije postojao bolji trenutak od ovoga za realizaciju projekata povećanja energetske učinkovitosti i iskorištenja OIE – obnovljivih izvora energije. Tvrtka Dilj d.o.o. trenutno je u provedbi jednog takvog projekta na pogonu Slavonka u Vinkovcima.

Projekt sadrži elemente povećanja energetske učinkovitosti kao i elemente korištenja OIE te je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Vrijednost projekta je 13,2 milijuna kuna od kojih je 7,2 milijuna kuna sufinancirano.

Kako se radi o projektima velike vrijednosti, napominju iz Dilja, sufinanciranje je od velikog značaja te je ključna stvar biti spreman kada se ovakve prilike otvore. U ovom dijelu do izražaja dolazi iskustvo i mentorstvo starijih kolega koji iza sebe imaju uspješno odrađene projekte sufinancirane iz EU fondova i velik dio zasluga i ovoga projekta pripada upravo njima. „Zapravo se može reći da je zahvaljujući njima i na njihovu inicijativu provedba ovog projekta započela sredinom 2020. godine pripremom glavnih projekata i prijavne dokumentacije za natječaj projektnih prijedloga koji će se sufinancirati”, ističu.

Nakon puno truda i uspješne prijave na natječaj, sufinanciranje je odobreno u srpnju 2021. kada je službeno i potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a završetak projekta planiran je za kraj lipnja 2023. godine. Bitno je napomenuti da su sve aktivnosti vezane za prijavu, provedbu i izvještavanje u okviru projekta odrađene „in house“, tj. u potpunosti s vlastitim kadrom.

U okviru projekta provedene su aktivnosti energetske učinkovitosti koje obuhvaćaju zamjenu postojeće rasvjete unutar pogona LED rasvjetom, instalacija novog frekventno upravljanog kompresora za proizvodnju stlačenog zraka, implementacija centralnog upravljačko-nadzornog sustava za praćenje potrošnje energije na značajnim mjestima potrošnje, uvođenje frekventnog upravljanja elektromotora na primjenjivim pozicijama u pogonu, te energetska obnova vanjske ovojnice zgrade portirnice.

U provedbi su još i implementacija centralnog frekventno upravljanog sustava za proizvodnju vakuuma, radovi na iskorištenju otpadne topline iz kompresorske stanice za grijanje dijela proizvodnog pogona u zimskom periodu, ugradnja kolnog mlina za pred obradu gline, te zamjena dizelskih viličara za manipulaciju gotove robe električnim viličarima.

Očekivani benefit nakon provedbe svih mjera energetske učinkovitosti je ušteda u isporučenoj energiji od 700.583 kWh godišnje. No, najveći benefit Dilj očekuje od ulaganja u OIE, točnije od sunčane elektrane instalirane snage 1,1 MW na krovovima proizvodne hale Slavonka. Sunčana elektrana se sastoji od 10 izmjenjivača snage 110 kW smještenih u blizini trafostanice unutar kruga proizvodnog pogona Slavonka te 4.104 fotonaponska modula koji se rasprostiru na više od 6.800 m2 krovne površine. Ulaganje u OIE iznosi 6,2 milijuna kuna, a očekivana godišnja proizvodnja sunčane elektrane Slavonka je 1.542.000 kWh što je oko 27% ukupne potrošnje električne energije za lokaciju proizvodnog pogona Slavonka.

Primarna namjena sunčane elektrane je proizvodnja električne energije za vlastite potrebe proizvodnog pogona Slavonka, no ovisno o osunčanosti i režimu rada proizvodnog pogona moguće je i dio proizvedene energije predavati u mrežu uz određenu naknadu.

Radovi montaže sunčane elektrane su završeni i sunčana elektrana Slavonka puštena je u probni rad 18. svibnja. U probnom radu ona proizvodi električnu energiju, a tijekom sedam dana snimaju se parametri kvalitete električne energije mreže i utjecaj sunčane elektrane na elektroenergetsku mrežu. Ukoliko su snimljeni parametri unutar propisanih, HEP izdaje dozvolu za trajni rad sunčane elektrane. Od puštanja u probni rad sunčana elektrana prosječno proizvede oko 6.000 kWh dnevno što je dovoljno električne energije za oko 800 prosječnih hrvatskih kućanstava.

Nakon uspješno provedenog projekta cilj je smanjiti ukupnu potrošnju energije za cijelu lokaciju proizvodnog pogona Slavonka te na taj način napraviti prvi korak prema smanjenju utjecaja cijene energenata na poslovanje Dilja te smanjenje udjela troška energije u krajnjem proizvodu, što za krajnji cilj ima povećanje konkurentnosti tvrtke.

U budućnosti unutar tvrtke Dilj ne planira se stati samo na ovom ulaganju u projekte koji se tiču energije. Dugoročno se računa na korištenje potpora EU fondova i u budućim projektima. Tako je ove godine osim projekta na lokaciji Slavonka započela i provedba projekta sufinanciranog iz Modernizacijskog fonda koji se provodi na druge dvije proizvodne lokacije tvrtke Dilj (Vinkovci i Našice). Vrijednost projekta je preko 32 milijuna kuna i također se tiče energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. U okviru projekta Modernizacijskog fonda na krovovima proizvodnih pogona također će biti instalirane sunčane elektrane snaga 1,5 MW u Vinkovcima i 1 MW u Našicama.

Vodstvo Dilja već ima kratkoročne i dugoročne planove za budućnost te za tvrtku završetak ovih projekata predstavlja samo prvi korak prema nadogradnji k energetskoj neovisnosti. U kratkoročnom planu je natkrivanje vanjskih skladišta gotove robe fotonaponskim modulima u kombinaciji s baterijskim paketima za skladištenje električne energije. Ova aktivnost planirana je na sva tri proizvodna pogona te bi kao rezultat trebala donijeti gotovo potpunu neovisnost proizvodnih pogona o elektroenergetskoj mreži.

Dugoročni plan svojevrsna je nadogradnja na kratkoročni gdje se planira iskoristiti obnovljive izvore energije za proizvodnju vodika. Konkretno, električnu energiju proizvedenu iz sunca iskoristiti za elektrolizu vode iz koje bi se proizvodio vodik. Tako proizvedeni vodik koristio bi se u tunelskim pećima kao energent za proizvodnju crijepa umjesto plina. Na ovaj način postiže se krajnji cilj čiste održive proizvodnje, bez emisija CO2.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno