3 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

“Od srca najljepšem gradu”

Više od autora

- vl promo-

Ogranak matice Hrvatske u Vinkovcima u svojim je prostorijama večeras održao glazbeni događaj “Od srca najljepšem gradu” u sklopu 26. sezone Vinkovačke glazbene scene, a gosti ovog ciklusa su bili Petra Marković i Josip Hrvoj. Izvodili su najpoznatije evergreene i šlagere nastale u razdoblju od 1940. do 1980. godine, kao što su djela Ive Robića, Arsena Dedića, Gabi Novak i mnogih drugih.

Već svima poznata, Petra Marković tijekom i nakon školovanja često koncertira u domovini i inozemstvu izvodeći raznolik program iz razdoblja baroka pa do ostvarenja suvremenih skladatelja. Surađuje s glazbenicima različitih profila i instrumenata, okušavajući se tako na području klasičnog komornog repertoara ali i u sferama jazz glazbe te vokalnog izričaja solo pjesme. Redovito se usavršava na seminarima vrhunskih profesora ikoncertnih umjetnika flautista kao što su H. Schmeiser, M. Zupan, A. Zupan, K.Š. Zupan, A. Domančić, R. Penezić i dr.

“Iznimno sam sretna i uzbuđena što vas sve vidim ovdje, drago mi je što ste došli poslušati neke od naljepših i najpoznatijih naših pjesama u izvedbi mog dragog kolege i mene. Ovo neće biti samo obični koncert nego ćemo prije svake izvedbe reći nešto o umjetniku čiju ćemo pjesmu izvoditi. Počet ćemo s Ivom Robićem te se nadam da ćete uživati”, istaknula je Marković.

Od 2007. godine prisutna je kao profesor flaute na Glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima gdje kroz rad s učenicima ostvaruje zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.Josip Hrvoj rođen je u Hrvatskom zagorju, a školovao se u Zagrebu, gdje je na Muzičkoj akademiji diplomirao teoretsko-pedagoški smjer. Radni vijek proveo je kao glazbeni pedagog u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu.

Nakon umirovljenja piše i prilagođava glazbenu pedagošku literaturu na brajici (pismo na slijepe) i standardnoj notaciji, prvenstveno namijenjenu slijepim osobama. Kao glazbenik aktivno sudjeluje u raznovrsnim manifestacijama Udruge slijepih Zagreb i Hrvatskog saveza slijepih. Već niz godina vodi Vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb.

Vinkovačka glazbena scena u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima obuhvaća organizaciju koncerata uz slobodan ulaz, a u svrhu obogaćivanja kulturne ponude Grada i promocije ozbiljne glazbe, posebice među mladima i svima koji za to imaju potrebe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno