Kontaktirajte nas

Film

Od srijede u kinu Europa započinje KinoKino festival

Objavljeno

-

Filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem KinoKino Festivalu povezuju njihovi junaci, djeca istraživači koji se bore za pravdu i bolji svijet oko sebe, rekla je za Hinu Selma Mehadžić, direktorica tog međunarodnog festivala filmova za djecu, čije će se treće izdanje održati od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa.

U glavnom i popratnim programima Festival donosi tridesetak filmova, među kojima će se uz novija ostvarenja koja se natječu za nagrade prikazati i neki od filmskih klasika.

‘Izgleda kao da se u svim filmovima s djecom koje prikazujemo ove godine glavni junaci uvijek nađu u situacijama koje se čine bezizlaznima, a oni svojom znatiželjom i zapitkivanjem pokušavaju utjerati pravdu i napraviti svoj i tuđe živote boljima’, napomenula je Mehadžić.

Kaže kako se kod odabira uvijek brinu da su teme kvalitetno obrađene, no i ove su godine uspjeli napraviti dobru selekciju. ‘Kada tražimo filmove za djecu često nailazimo i na one koji su vrlo banalni, previše karikiraju neku tešku temu, pa na kraju ne dobijemo dobar i poučan film’, ustvrdila je.

‘Oni koje smo odabrali završavaju optimistično i imaju lijepu poruku, neki su ozbiljniji, a neki veseliji, što ne znači da ne govore o ozbiljnoj temi, jer se i teške teme s dobrom pričom mogu obraditi kroz humor’, dodala je.

Filmovi za ovogodišnji KinoKino Festival ponovno dolaze iz cijeloga svijeta, od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra do Kolumbije, no prevladavaju europske kinematografije, poput njemačke, danske, švedske, norveške, koje imaju najbogatiju filmsku produkciju.

Po njezinim riječima, u tim zemljama postoje strategije proizvodnje filmova za djecu i njihova je gledanost je velika, kao što su izvrsno gledani i filmovi za djecu u Hrvatskoj (filmovi ‘Uzbuna na Zelenom vrhu’ i ‘Anka’ bili su najgledaniji hrvatski filmovi u prošloj godini), unatoč tome što se ovdje film za djecu ne tretira posebno i nije obavezan iako postoji potreba i želja gledatelja za njima.

Mehadžić je rekla kako Kinokino Festival, Zagreb Film Festival, koji ga organizira, te kino Europa nastoje da djeca od malih nogu nauče gledati filmove u kinima. ‘Pazimo da uvijek na programu imamo filmove za djecu jer smatramo da su oni buduće generacije kino publike’, naglasila je.

Po njezinim riječima, koncept festivala ostao manje-više isti kao u protekla dva izdanja, no svake se godine trude uvesti nešto novo i bolje.

Tako će se, zbog velikog interesa pokazanog prošlih godina, program ‘Moj prvi odlazak u kino’, koji je namijenjen djeci od dvije do pet godina, uz dvoranu Muller, prikazivati i u velikoj dvorani kina Europe. ‘Možda će biti malo ustrašeni velikim prostorom, ali potrudit ćemo se da im dolazak u kino ostane u lijepom sjećanju’, napomenula je.

U tom će se programu prikazati filmovi ‘Koyaa: Rasplesane čarape’ i ‘Tvrdoglave naljepnice’, ‘Lampe plešu tango’, ‘Nova igračka’, ‘Oblak i kit’, ‘Paukova mreža’ i ‘Poplava’.

Selma Mehadžić, direktorica međunarodnog festivala KinoKino

Festival će otvoriti švedski kino hit ‘Svemirski kamp’, za kojega je Variety ocijenio da svojom iskrenošću, humorom i nevinošću podsjeća na neke stare filmove te da bi za nekoliko godina mogao današnjoj djeci biti omiljeni klasik.

Ta znanstveno-fantastična komedija Pettera Lennstranda govori o osmogodišnjoj djevojčici Puttan koju prezaposleni roditelji umjesto u kampu ostavljaju u reciklažnom dvorištu. Ondje susreće šaroliko društvo s kojima od otpada radi raketu za tajni projekt lansiranja u Svemir.

KinoKino Festival u pet dana će prikazati osam dugometražnih filmova u konkurenciji, među kojima se izdvajaju oni koji tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast.

Ciparska drama ‘Dječak na mostu’ prikazuje dječaka koji postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva čije će ga razrješenje dovesti i do vlastite zrelosti.

Jedan od najnagrađivanijih europskih dječjih filmova protekle godine, njemački ‘Oči u oči’ na duhovit način progovara o životu s različitostima. To je priča o dječaku koji živi u sirotištu i kada sazna da ima oca napravi sve da ga upozna. Realnost ipak nije onakva kakvu je zamišljao i on mora pronaći način da se prilagodi novoj situaciji.

Film ‘Oskarova Amerika’ norveškog redatelja Torfinna Iversena govori o velikim snovima i neobičnom prijateljstvu , vodeći gledatelje na putovanje u kojemu sudjeluju dječak iz naslova, njegovo neobičan prijatelj i još neobičniji poni.

Egzotična komedija ‘Koza nesrećonoša’ prati kolumbijske tinejdžere Corneliusa i Ritu kojima se na putu nađe jedna neobična bradata koza za koju vjeruju da im je donijela nesreću, što pokreće niz neobičnih događaja.

Bit će tu i najnovija filmska adaptacija knjige ‘Blizanke’ Ericha Kästnera, u režiji Lancelota von Nasoa, poznata priča o sestrama blizankama Lisi i Lottie koje do slučajno susreta u ljetnom kampu niti ne znaju jedna za drugu, a onda odluče zamijeniti uloge kako bi upoznale onog roditelja s kojim nisu odrasle.

Za nagrade konkurira i nagrađivani francuski film ‘Brailleovo srce’ Michela Boujenaha o dvanaestogodišnjoj darovitoj čelistici koja ima tajnu koju znaju samo njezini roditelji i prijatelj koji je u nju zaljubljen.

Belgijski film ‘Cloudboy’ redateljice Meikeminne Clinckspoor, priča je o dvanaestogodišnjaku koji je odrastao s ocem, no prisiljen je provesti ljeto s majkom, među Saamima, narodom na dalekom sjeveru Švedske.

Najbolje filmove iz konkurencije birat će profesionalni i dječji žiri. U prvome su glumci Daria Lorenci Flatz i Moamer Kasumović te animator i ilustrator Zdenko Bašić, a u drugome petero zagrebačkih osnovnoškolaca, Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković, Antonia Kurtović.

 

Program ‘Klasici s gostima’, u kojemu filmski profesionalci otkrivaju koji su im filmovi bili najdraži dok su oni bili djeca ove godine predstavljaju filmove ‘Moj ujak’ i ‘Karate kid’.

Kultni francuski film ‘Moj ujak’ Jacquesa Tatija, u kojemu legendarni gospodin Hulot posjećuje sestru i njezina supruga u njihovoj ultramodernoj vili opremljenoj najsuvremenijim tehnološkim napravama, izabrao je za festival sarajevski glumac i ovogodišnji člana profesionalnog žirija Moamer Kasumović.

Jedan od najpopularnijih dječjih filmova svih vremena, ‘Karate Kid’, priču o neprilagođenom dječaku koji kroz karate pronalazi hrabrost i odlučnost, odabrao je redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač.

Popratni program ‘Svaki dan otkrivam’ donosi pet kratkometražnih filmova namijenjenih starijima od sedam godina, koje će pratiti razgovori o emocijama. To su ‘Binarna zvijezda’, ‘Gemma’, ‘Lutke’, ‘Subotnje kino’ i hrvatski film ‘Zora’ Krasimira Gančeva o talentiranoj gimnastičarki koja se zaljubljuje u nogomet.

Razgovor nakon tih filmova voditi će članovi i članice nezavisne umjetničke inicijative BoliMe.

Priredit će se i niz popratnih, edukativnih događanja i radonica, a nakon svake projekcije publika će s moderatorima moći razgovarati o odgledanim filmovima.

Ponovno će se održati radionica ‘Moja prva kritika’, na kojoj će mali filmofili naučiti kako napisati filmsku kritiku, a ovogodišnja novina je radionica ‘Stvaram videoigru’.

Prvi put ove godine već se održala radionica ‘Dizajniramo filmski plakat’, u suradnji s nagrađivanim studijom Šešnić&Turković, a u okviru koje je izrađen plakat filma otvaranja festivala. [tportal]

Film

Liam Neeson u romantičnoj komediji snimljenoj u prekrasnoj Toskani

Objavljeno

-

Napisao/la

    138 pregleda

Foto: Discovery film promo

U kina stiže “Talijanska priča” film o iznenadnim ljubavima, neočekivanim događajima i odličnoj talijanskoj kuhinji!

Snimana na stvarnim lokacijama u prekrasnoj i suncem okupanoj Toskani, romantična komedija “Talijanska priča” (Made In Italy, 2020.) novi je film holivudske superzvijezde Liama Neesona koji je uloge akcijskih junaka odlučio zamijeniti s nečim potpuno drugačijim. Ipak, apsolutni protagonist ovog dirljivog uratka sa svojim redovima čempresa i nepreglednim vinogradima Snagiovese odakle je poteklo poznato vino Brunello di Montalcino svakako je krajolik Val d’Orcia. Upravo je na tom području redatelj i scenarist James D’Arcy postavio radnju filma u kojem Neeson glumi sa svojim sinom Micheálom Richardsonom. Vinska ruta koja vijuga duž pokrajina Siena i Grosseto te postaje sastavnim dijelom strukture samog filma čija se radnja odvija među grozdovima poznate toskanse vinove loze Sangiovese i Trebbiano. Ovim putem donosimo vam kino najavu za romantičnu komediju “Talijanska priča” koja od danas stiže u domaća kina!

Riječ je o dirljivoj priči koja govori o londonskom umjetniku Robertu (Liam Neeson) koji se vraća u Italiju skupa sa svojim sinom Jackom (Micheál Richardson) kako bi prodao kuću koju su naslijedili od njihove pokojne supruge odnosno majke. Niti jedan niti drugi ne očekuju da će nekad lijepu vilu zateći u takvom stanju zapuštenosti. Renoviranje ide očajno, a otac i sin u konstantnoj su zavadi što im se ne događa prvi put. Robertov komičan nedostatak znanja renoviranja primorat će ga da potraži pomoć lokalnih mještana. Za Jacka se, s druge strane, čini da napušteno stanje kuće odražava njegovu potragu za sjećanjima na sretnija vremena u društvu svoje majke. No, nagla romantična avantura uskoro bi mogla promijeniti njihove planove…

James D’Arcy filmom “Talijanska priča” ostvaruje svoj redateljski debi. Široj publici najpoznatiji po ulogama u filmovima poput “Atlasa oblaka” i “Dunkirka”, D’Arcy je ujedno i napisao scenarij za film, a odlučio ga je snimiti na autentičnim lokacijama što samom uratku svakako daje posebnu draž. Val d’Orcia je upravo zbog svoje neosporne ljepote tijekom godina bila domaćinom brojnih filmskih setova. Cijenjeni ruski redatelj Andrej Tarkovski upravo je tu snimio svoj hvaljeni film “Nostalgija”, a među najpoznatijim snimljenim filmovima uopće na toj lokaciji svakako su “Gladijator” redatelja Ridleyja Scotta te “Engleski pacijent” redatelja Anthonyja Minghelle.

Za dvojicu glavnih glumaca u filmu, Liama Neesona i Micheála Richardsona koji u filmu glume oca i sina koji se pokušavaju boriti s gubitkom supruge odnosno majke, a koji su otac i sin u stvarnom životu moglo bi se reći da su na neki način već proživjeli samu radnju filma budući je Neesonova supruga odnosno Micheálova majka Natasha Richardson tragično preminula 2009. godine. U jednom intervjuu Liam Neeson je na upit zbog čega je pristao glumiti upravo u ovom filmu izjavio: “Upoznao sam Jamesa D’Arcyja još ranije kao glumca, znam za njegov rad, a i scenarij mi je bio poznat, jer su njegovi dijelovi autobiografski. Prije jedanaest godina izgubio sam suprugu, a Micheál je izgubio majku tako da smo svo trojica na neki način bili i previše upoznati s radnjom i temama filma, ali upravo je to ono što ovaj film čini posebnim iskustvom”.

Romantična komedija “Talijanska priča” u domaća kina stiže danas u četvrtak, 2. prosinca!

Nastavi čitati

Film

Nedeljko Dragić dobitnik je Nagrade za životno djelo 32. Animafesta

Objavljeno

-

Napisao/la

    208 pregleda

Foto: Animafest promo

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa (Tupko), te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću.

Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma “Elegija” razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu, kako je kritika s pravom primijetila, “bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom”.

Tup-tup (1972.)

Majstorski radovi kao što su “Krotitelj divljih konja” (1966.), “Možda Diogen” (1967.), “Idu dani” (1969.), “Per Aspera ad Astra” (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), “Tup-tup” (1972.; nominiran za nagradu Oscar), “Dnevnik” (1974.), “Put k susjedu” (1981.), “Dan kad sam prestao pušiti” (1982.) ili “Slike iz sjećanja” (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu – u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu… No, osim vizualnošću, pažnju su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu (npr. Idu dani), ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture (Dnevnik je inspiriran i autorovim doživljajem Amerike i intimnim razmišljanjima). Pri tom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.

Slike iz sjećanja (1989.)

Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Tško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb!

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022.

Nastavi čitati

Film

U kina stigla nevjerojatna istinita priča sestrama Williams – “Kralj Richard”

Objavljeno

-

Napisao/la

    257 pregleda

Foto: Blitz film

Novi film studija Warner Bros. “Kralj Richard”, u režiji R.M. Greena, od četvrtka 25. studenog kino dvorane pretvara u teniske terene. Priča prati nevjerojatno putovanje Richarda Williamsa, neustrašivog oca koji je imao ključnu ulogu u odgoju dvije izuzetne tenisačice koje su zauvijek promijenile povijest tenisa. One su sestre Venus i Serena Williams.

Vođen jasnom vizijom budućnosti i koristeći nekonvencionalne metode, Richard ima plan kojim će Venus i Serenu Williams s ulica Camptona u Kaliforniji vinuti na svjetsku scenu kao legendarne ikone. Ovaj dirljiv film pokazuje moć obitelji, ustrajnost i nepokolebljivu vjeru kao sredstvo za postizanje nemogućeg i utjecaja na cijeli svijet.

“Kralj Richard” neodoljiv je film koji mlade legende stavlja u sam fokus. Također prikazuje jasnu poruku o pokretačkoj energiji koja se stvara kada neko zaista vjeruje u nas.

Film je započeo svoj kinematografski život prošlog četvrtka, a već je pokupio niz pozitivnih kritika:

“Nevjerojatna priča, tako dobro ispričana” – Hollywood Reporter

“Kralj Richard je ljubav. Kralj Richard je obitelj” – Variety / Clayton Davis

“Sjajno, nevjerojatno uzbudljivo i moćno” – Daily Mail / Baz Bamigboye

“Vrlo dirljiv obiteljski film. Will Smith u jednoj od svojih najboljih uloga” – Empire Magazine / Alex Godfrey

“Tajno oružje filma je maestralna Aunjanue Ellis” – IGN / Chris Tilly

Glumačku ekipu filma predvodi dvostruko nominiran za nagradu Oscar® Will Smith koji  igra glavnu ulogu Richarda Williamsa, sjajna Aunjanue Ellis igra majku djevojčica, koja je ujedno i stup cijele obitelji, Saniyya Sidney je u ulozi Venus, a Demi Singleton u ulozi Serene. U ostalim ulogama su još i Tony Glodwyn, Jon Bernthal, Kevin Dunn i Craig Tate.

Režiju potpisuje Reinaldo Marcus Green, prema scenariju Zacha Baylina. Producenti su Tim White, Trevor White i Will Smith. Isha Price, Venus i Serena Williams, James Lassiter, Jada Pinkett Smith, Adam Merims, Lynn Harris, Allan Mandelbaum, Jon Mone i Peter Dodd su izvršni producenti filma.

Film “Kralj Richard” pogledajte u svim kinima u distribuciji Blitza, a ulaznice kupite na blagajnama kina ili online.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji...

Aktualnoprije 15 sati

Živim život bez nasilja!, poruka je programa In memoriam: Miroslav Tunjić

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u Velikoj vijećnici Grada Županje...

Aktualnoprije 15 sati

Bosančić žestoko uzvratio Sinčiću i njegovu pomoćniku

Poslijepodnevnom briselskom objavom na svojoj Facebook stranici, naslovljenom “Prijava kriminala EPPO-u i OLAF-u”, europski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić...

Aktualnoprije 16 sati

HZZO upozorava: ne nasjedajte na ponude lažnih djelatnika!

Putem dojava medija i građana, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obaviješten je kako se ovih dana na području Zagreba...

Aktualnoprije 17 sati

Besplatna škola tenisa za djecu općine Tovarnik

S obzirom na današnji način života, ističu u Općini Tovarnik, djeca nemaju mogućnost razviti motoričke sposobnosti koliko je to potrebno...

Aktualnoprije 18 sati

U Otoku odana počast tragično preminulim pilotima i padobrancima

Prije točno 30 godina piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva tragično su poginuli...

Aktualnoprije 20 sati

Za hrvatski program potpore stočarstvu 171 milijun kuna

Europska komisija odobrila je hrvatski program vrijedan 171 milijun kuna za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa....

koronavirusprije 21 sat

Vlada izmijenila zakon i uvela kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid potvrda

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njega su unesene kazne za one...

Najčitanije