26 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Od subote nova pravila za vozače!

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

MUP je izvjestio kako od subote, 30. srpnja, na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Uvode se značajne novosti u zakonsku regulativu na području sigurnosti prometa na cestama, od kojih donosimo najvažnije.

1. Nova kategorije vozilaosobno prijevozno sredstvo čime se prvi puta zakonski regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i slično, koji se svrstavaju u posebnu kategoriju vozila, za koju je uveden i zajednički izraz – osobno prijevozno sredstvo.

Arhiva

Propisuju se i površine kojima je vozač dužan prilagoditi brzinu kretanja vozila, a vozači osobnog prijevoznog sredstva, kao i biciklisti, ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Novčana kazna je 300 kuna.

2. Privremena nesposobnost za vožnju i obveza liječnika

Uvodi se obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci.

Liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji. Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće upućivati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije.

Sankcije su predviđene za vozače koji neće poštivati upozorenje liječnika.

Vozilo koje nema kutiju prve pomoći stajat će vozača kazne 300 kuna za prekršaj.

3. Koridor za prolazak vozila hitnih službi

Novi Zakon jasno definira koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama sa više od dvije prometne trake, prilikom nastanka incidentne situacije, a kako bi se stekla navika kod vozača, kao i sama vozačka kultura o ujednačenom načinu osiguravanja koridora za prolazak vozila interventnih službi.

Po prvi put regulira sudjelovanja jahača u prometu, a uvodi se i novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati na cesti bez prisutnosti vozača.

Ističe i zabranu parkiranja na punionicama električnih vozila i sankcije za one koji to čine.

Ilustracija

Proširena je i obveza dostave vjerodostojnih podataka o osobi koja je upravljala vozilom u traženom trenutku.

Obveza je, na zahtjev policijskog službenika ili službene osobe jedinice lokalne samouprave, dati vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

Budući da trenutna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja, novim se Zakonom povećava i kazna za prekršaj neprilagođene brzine s 500 na tisuću kuna.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno