Kontaktirajte nas

Aktualno

Od sutra, 1. srpnja nove epidemiološke mjere

Objavljeno

-

Od sutra na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, a odnose se na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu, tzv. COVID putovnicu. U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom u zemlji za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja ljudi, kao ni ograničenog trajanja okupljanja, najavio je Nacionalni stožer.

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija za očitatanje QR koda s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakve događaje tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite. Šef Nacionalnog Davor Božinović naglasio je da za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran COVID status nazočnih, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

Nadalje, od sutra se ugostiteljskim objektima uvodi obveza služenja samo onih gostiju koji sjede, kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba.

“Ljetni mjeseci su samo predah, opasnost od koronavirusa nije prošla,” ponovila je u središnjem Dnevniku HTV-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. Alemka Markotić najavivši i četvrti val.

„Možemo očekivati četvrti val koronavirusa na jesen. Delta-soj se širi mnogo brže od alfa-soja. Za očekivati je da bi on za mjesec dva dana mogao preuzeti vodstvo u Europi i da će se širiti među necijepljenima i rizičnom populacijom što će rezultirati velikim brojem hospitaliziranih i umrlih ako ljudi ne krenu ozbiljnije u cijepljenje”, rekla je Markotić.

Na tom putu, sve smo bliže 50% procijepljenosti stanovništva, a tomu pridonosi i mogućnost cijepljenja bez najave i to Moderninim cjepivom, u četvrtak 1. srpnja od 18 do 21 sat u Domu zdravlja Vukovar, na adresi Sajmište 1 te u Vinkovcima u subotu, 3. srpnja od 8 do 12 sati u sportskoj dvorani na Lapovcima Pfizerovim cjepivom. Potrebno je ponijeti zdravstvenu iskaznicu.

Globalni presjek situacije upućuje kako je krivulja novozaraženih u svijetu, zbog delta soja, ponovno u uzlaznoj putanji. Najviše u Rusiji i Velikoj Britaniji – s više od dvadeset tisuća novih slučajeva dnevno. Izrael, unatoč jednoj od najvećih procijepljenosti u svijetu, suočava se s najvećim porastom broja zaraženih od travnja pa je novi premijer Naftali Bennett na cijepljenje pozvao sve mlade koji to još nisu učinili. Varijanta virusa koja je prvi put zabilježena u Indiji probila je i australsku obranu, prenosi HTV.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    31 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    63 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Najčitanije