18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Od sutra i svim vinkovačkim osnovnoškolcima besplatan obrok

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sa sutrašnjim početkom drugog polugodišta svi hrvatski osnovnoškolci pod velikim će odmorom imati besplatan obrok.

Najavio je to premijer Andrej Plenković prije dva i pol mjeseca uz već postojeće besplatne udžbenike.

„Ne želimo da više bude i jedno dijete u osnovnoj školi koje zbog okolnosti u svojoj obitelji nema sredstva za obrok“, poručio je tada.

Državu će to stajati 550 milijuna kuna, a mjerom će osigurati obrok za 311 tisuća djece, od kojih je njih gotovo 80 tisuća u siromaštvu.

Naglasio je i kako će se država sve napraviti da se u školama, u najvećoj mogućoj mjeri, jede hrvatska hrana.

Kako je najavljeno iz Vlade RH, a u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, obrok će sufinancirati i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola, dakle jedinice lokalne samoprave, općine i gradovi, tako da će od drugog polugodišta dobiti 1,33 eura odnosno 10 kuna po učeniku.

Kako doznajemo od pročelnice za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Andree Vinković, naše su škole, odmah po najavi mjere, krenule u (re)organizaciju, a o provedbi prvog dana konkretnije očekujemo u izravnom javljanju u eter Radio Vinkovaca u 9:15 sati.

ARHIVA

Naše novinarske ekipe, sutra će, izravno na terenu, provjeriti što je za prvi obrok dočekalo vinkovačke osnovnoškolce. Inače, prostor opremljene školske kuhinje do sada su imale i prakticirale OŠ Ivana Mažuranića i OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima.

“Naša će škola za sve učenike organizirati topli obrok svaki dan u vrijeme trajanja velikog odmora učenika. Pokušat ćemo obroke kreirati na način da budu što zdraviji te da u školi potičemo zdrave prehrambene navike. Za učenike u Produženom boravku ostaje ručak uz nadoplatu od 1.19 eura (9.00 kuna) po danu. Ako je dijete alergično na neku skupinu hrane, molimo vas da o tome obavijestite učiteljice/razrednice/razrednike. Također, ukoliko neki od roditelja/skrbnika ne želi da njegovo dijete sudjeluje u besplatnoj prehrani, molimo vas da se pisano očitujete i svoje očitovanje pošaljete na školsku e-mail adresu (ntesle@os-mirkovci.skole.hr). Nadamo se da ćemo opravdati vaše povjerenje i učenicima ponuditi zdrav i ukusan obrok”, izvijestili su na službenom Facebooku mirkovačke škole.

Bez obzira na to ima li škola školsku kuhinju ili ne, ima li blagovaonicu ili ne, svako dijete mora dobiti jedan obrok u danu, poručuju iz Vlade. Dakle, u onim školama koje nemaju kuhinju, ili je pak imaju, ali nemaju dovoljno prostora za blagovaonicu, za svakog će učenika biti osiguran mliječni obrok. A mliječni obrok, pojašnjavaju, ne podrazumijeva samo sendviče i voće, već sve što ne zahtijeva kuhanje. One pak škole koje imaju dovoljno prostora – velike kuhinje, kuhare i blagovaonice, deset kuna mogu upotrijebiti za pripremu toplog obroka za sve učenike u školi.

“Prehrana je i sada kod različitih osnivača osnovnih škola organizirana na različite načine, a tako će biti i u drugom polugodištu. Tako se u nekim školama obroci pripremaju i poslužuju u školi, a u drugim školama se obroci za učenike dostavljaju ili iz drugih škola ili iz drugih ustanova, ovisno o infrastrukturnim uvjetima škola i načinu kako je to osnivač škola odlučio. Vrsta obroka (nutritivno vrijedan hladni ili kuhani obrok), osim o organizacijskim sposobnostima osnivača, ovisit će i o infrastrukturi koju škole trenutačno imaju na raspolaganju za pripremu i posluživanje jela učenicima”, rekli su u Ministarstvu obrazovanja.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno