Odluke o mjerama za sprječavanje širenja virusa Covid-19

0
4847

Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije na Izvanrednoj sjednici održanoj danas u Vukovaru donio je Odluku o mjerama za sprječavanje širenja virusa Covid-19. Ovom Odlukom preporučuje se do daljnjega odgoditi sva javna okupljanja na području Vukovarsko­-srijemske županije, bez obzira na veličinu okupljanja.

Ukoliko organizatori odluče održati javno okupljanje, preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja javnog okupljanja. Organizatori su dužni provesti sve najviše higijenske standarde propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležnih institucija koje uključuju sljedeće: osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima, svim sudionicima dati jasnu uputu o suzdržavanju od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje i rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta, dati jasne upute sudionicima ukoliko imaju respiratornu bolest i/Hi povišenu temperature (veću od 37,5 °C) da ne dolaze na manifestacije.

Pozivaju se nadležne službe gradova i općine da ne izdaju nikakva rješenja ili odobrenja za korištenje javnih površina i prostora, a sva eventualno izdana rješenja ili odobrenja potrebno je staviti izvan snage. Potrebno je naložiti privremeno zatvaranje gradskih knjižnica, čitaonica i muzeja, preporučiti obustavu rada gradskih i općinskih tržnica do daljnjeg radi sprječavanja vrlo bliskih kontakata među osobama, posebice osoba starije dobi.

Važno je da osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici ne sudjeluju na javnim okupljanjima, naložiti zabranu posjeta u županijskim i privatnim domovima za starije i nemoćne osobe, a u domovima za starije i nemoćne osobe omogućiti kretanje pokretnim osobama isključivo u dvorišnom krugu domova za starije i nemoćne u vremenu od 07-15 sati.

Također, organizirati kupovinu nužnih potrepština za starije i nemoćne, otkazati sve zdravstvene preglede osim onih koji su hitni, ispred blagajni u trgovačkim centrima na pod postaviti oznake razmaka od najmanje 1 metra, ali i omogućiti rad većeg broja blagajni zbog veće protočnosti. Važno je i ograničiti broj ljudi koji su istovremeno prisutni na način da se na ulazu regulira broj osoba koje istovremeno ulaze.

Predlaže se održavanje međusobnog razmaka od najmanje 1 metra, nalaže se ograničenje rada ugostiteljskih objekata i restorana u vremenu od najranije 6 sati do najkasnije 18 sati uz iznimku rada dostave i Pučke kuhinje uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti.

U ugostiteljskim objektima i restoranima pojačati dnevno čišćenje, pranje i dezinfekciju, naložiti zabranu rada noćnih klubova i diskoteka do daljnjega, naložiti privremenu obustavu rada putničkih pristaništa u Vukovaru, Iloku, Batini i Aljmašu, a u uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima naložiti ograničenje radnog vremena od najranije 8 do najkasnije 18 sati i ograničiti broj osoba koje se istovremeno nalaze u objektu na način da su međusobno udaljene najmanje jedan metar. U navedenim objektima pojačati dezinfekcijske mjere i mjere čišćenja prostora.

Preporuka je gradonačelnicima i načelnicima da se rad sa strankama ograniči ili potpuno ukine, da se smanji broj radnih sastanaka u kojima sudjeluje veći broj ljudi, a u javnim ustanovama organizirati preraspodjelu poslova na način da se oslobode obaveza rada kronični bolesnici stariji od 60 godina te djelatnici koji skrbe o djeci i/ili starijim članovima obitelji. Komunikaciju/zahtjeve korisnika usluga organizirati putem e-mail sustava ili dežurnog telefona te naložiti maksimalno poticanje čistog radnog okruženja, osigurati zaštitna i dezinfekcijska sredstva.

Preporuka je građanima da se ukop pokojnika obavlja samo u krugu uže obitelji, odnosno u prisutnosti što je moguće manjeg broja osoba te da se sućut izražava naklonom. Preporuka svim stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije je da prate obavijesti, preporuke i naloge nacionalnih, županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Nalaže se stanovnicima kojima je određena mjera samoizolacije i/ili karantene da istu strogo poštuju prema danim uputama.

Preporuka svim građanima Vukovarsko-srijemske županije je da bez prijeke potrebe ne putuju izvan županije, posebice da ne putuju u inozemstvo, a onima koji su u proteklih 14 dana putovali u inozemstvo da postupaju sukladno preporukama struke, posebice stanovnici kojima su određene mjere samoizolacije i/ili karantene.

Danom donošenja ove Odluke Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije prestaje s izdavanjem suglasnosti za održavanjem javnih okupljanja na području Vukovarsko-srijemske županije.