Glavni dio prestižnog kuharskog natjecanja ”Zlatna jabuka”, održano je sinoć u dvorani Barun Trenk u Vinkovcima. U organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije 14. put okupio se velik broj slastičara i kuhara iz najeminentnijih hrvatskih restorana i hotela.
Prigodnim riječima 14.”Zlatnu jabuku” otvorio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, dok je sve nazočne uvodno pozdravio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Folklorni ansambl ”Lisinski”, a Aleksandar Durman red. Prof. ispričao je sve vezano uz najstariji indoeuropski kalendar Orion, modeli Udruženja manekena ”Loreena” iz Vinkovaca nosile su odjeću Srednje strukovne škole s motivima Oriona, te održana promocija kišobrana s motivima Oriona, za dobru zabavu do jutarnjih sati pobrinuo Tamburaški sastav ”Tambura band”. Ono što je činilo ovu večer posebnom su i bogate tombole kao i licitacija torte koju je radila Marija Bošnjak iz Srednje strukovne škole Vinkovci sa svojim učenicima Markom Jelušićem i Ivanom Plivelićem.
Natjecatelji su pokazali stručno znanje u pripremi svečane hladne plate od divljači (jelen ili srna), šljiva, brusnica, povrtna garnitura, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog buta, svježeg sira i šljivovice sa prilogom od šparoga, slanine od crne svinje i gomoljastog povrća, te desert od jabuke, maka, grožđica, te biskvita ili prhkog tijesta.
Marin Pozder i njegov pomoćnik Karlo Štorga iz Restorana Bedem iz Varaždina odličnom pripremom jela osvojili su ukupno prvo mjesto na 14.Zlatnoj jabuci u Vinkovcima, u okviru 4.kola Hrvatskog kuharskog kupa.
Prosudbeno povjerenstvo činili su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog kupa: Dragica Lukin, Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića iz Osijeka, Dražena Šafera iz Orahovice, Marijana Bošnjaka iz Popovače i Stjepana Franjića iz Bošnjaka.
U ukupnom poretku na kraju prvo mjesto osvojili su: Marin Pozder i Karlo Štorga iz Restorana ”Bedem” iz Varaždina, drugo mjesto osvojili su: Dario Špehar i Igor Jularić iz Hotela Plitvice, Lička kuća, Plitvička jezera, dok je treće mjesto osvojio Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin. Osim troje prvoplasiranih sudjelovali su: Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić, Chef.hr, Koprivnica, Sandra Jadek i Željko Jadek iz Udruge kuhara i slastičara grada Orahovice, Marko Jelušić i Ivan Plivelić iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Ivan Divković i Grgur Bočkarjov iz Srednje strukovne škole Vinkovci, te Suzana Tisaj i Marko Uremović iz Restorana Barun Trenk, Boso d.o.o Vinkovci.
Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču.
Ovogodišnja ”Zlatna jabuka” bila je posebna i po tome što se ujedno obilježava 15. godina od osnutka Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, te otvaranje 22. Sajma zdravlja u Vinkovcima.