Kontaktirajte nas

Slavonija

Održana 18. smotra folklora “Kolo u Villa Jenke” i Dani Starih Jankovaca

Objavljeno

-

U organizaciji Mjesnog odbora Stari Jankovci i udruga koje djeluju u ovom mjesnom odboru od 25. do 27. svibnja održani su Dani Mjesnog obora Stari Jankovci. Dani su započeli u petak “Hercegovačkim silom” na kojem su nastupili članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Hutovo” iz istoimenog mjesta u Bosni i Hercegovini i TS “Čežnja”. Središnja priredba, a riječ je o smotri folklora pod nazivom “Kolo u Villa Jenke” održana je u subotu, 26. svibnja, na nogometnom stadionu Gatina. Riječ je o smotri koju organizira KUD “Jankovci” iz Starih Jankovaca i s kojom gosti u Jankovce donesu radost plesa i pjesme, bogatstvo različitih kultura i običaja. Smotru je nakon pozdravih riječi predsjednika KUD-a “Jankovci” iz Starih Jankovaca i organizatora smotre Aleksandra Novića otvorio načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević. Na ovogodišnjoj smotri nastupili su članovi 11 kulturno – umjetničkih društava i to: KUD “Sunjanka” Sunja, WG “Visla” KU “Mikolaj Kopernik” Zagreb, HKUD “Hutovo” Hutovo BiH, “KUD “Slavonija” Staro Topolje, BKUD “Ljiljan” Rajevo Selo, KUD “Karaševska zora” Karaševo, Rumunjska, PS “Gospođice i Momci” Batina, HKUD “Napredak” Vitez BiH, KUD “Graničari” Gunja, KUD “Joakim Hardi” Petrovci i KUD “Jankovci” Stari Jankovci. Dani Starih Jankovaca završili su sinoć “Bosanskim prelom” na kojem je nastupio KUD “Bosanski prsten” iz Dopsina i Zavičajna zajednica bosansko hercegovačkih hrvata iz Tovarnika.

Aktualno

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Objavljeno

-

Napisao/la

    113 pregleda

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

Poticaj se dodjeljuje obiteljima koje su tijekom prošle, 2020., i tekuće kalendarske godine kupile nekretninu za stanovanje ili ishodili građevinsku dozvolu za gradnju, koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja u iznosu 15 tisuća kuna. Ostvariti se može samo jedanput i isplaćuje se na račun korisnika, stoji u uvjetima natječaja.

Pravo dodjele sredstava ima obitelj uz uvjet da supružnici nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Osim toga, zainteresirani za ovu pogodnost, isto kao i svi članovi uže obitelji, moraju prijaviti boravište na adresi nekretnine te ga moraju zadržati tamo neprekidno sljedećih deset godina.

Natječaj je otvoren do 8. studenog 2021., prijave se podnose u zatvorenoj omotnici s naznakom “Javni natječaj za dodjelu poticaja”, preporučenom poštom ili osobno u jedinstveni upravni odjel Općine Tordinci, na adresi Trg hrvatskih žrtava 9, a pri prijavi je potrebno priložiti presliku kupoprodajnog ugovora ili presliku građevinske dozvole, zemljišno knjižni izvadak za kupljenu nekretninu (ne stariji od 30 dana) i kopiju katastarskog plana, izjavu da korisnici poticaja, oba supružnika posebno, nemaju stan, kuću ili kuću za odmor pogodnu za stanovanje koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika te podatke o bankovnom računu. 

Prije zaključenja ugovora mora se dostaviti bjanko zadužnica, najmanje u vrijednosti dodijeljenog poticaja, ovjerena kod javnog bilježnika, a odluku o dodjeli poticaja donijet će Povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, imenovano od strane Općinskog načelnika.

Nastavi čitati

Slavonija

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Objavljeno

-

Napisao/la

    243 pregleda
Foto: HRT

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države. Poručili su kako je današnjoj Hrvatskoj potrebno jedinstvo koje je krasilo njihovu Vladu.

Svoj posjet su započeli obilaskom vukovarske ratne bolnice. U Memorijalnom centru Domovinskog rata pogledali su izložbu pod nazivom “Bitka za Vukovar” odavši počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na vukovarskom Memorijalnom groblju, a pomolili su se i kod spomen-obilježja na Ovčari. Bila je ovo prilika da nekadašnji ministri predvođeni tadašnjim premijerom Franjom Gregurićem još jednom zajedno posjete Vukovar i prisjete se vremena od prije 30 godina kada se stvarala neovisna Hrvatska i kada su se donosile ključne neovisne odluke.

“Vukovar je naša vječna rana, svima nama koji smo u to vrijeme donosili odluke. S posebnim pijetetom dolazim ovdje. Ne bih danas donosio drugačije odluke jer je taj sustav donio rezultate. Dobili smo rat, imali smo jedinstvo bez obzira na to tko je iz koje stranke i podršku svih hrvatskih građana. Jedinstvo je bilo presudno”, rekao je predsjednik nekadašnje  Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić.

Po mišljenju Zlatka Mateše, ono što je obilježilo cijelo to vrijeme bilo je nevjerojatno jedinstvo. “Bilo je teško vrijeme i morale su se donositi brze odluke, bez velikog prava na grešku. Brzina odlučivanja u ono vrijeme je bila ključna. Mislim da je ishod na kraju za sve bio pozitivan”, istaknuo je Mateša.

Ivan Jarnjak ustvrdio je kako je Vlada nacionalnog jedinstva stvorila preduvjete da Hrvatska pobijedi u nametnutom ratu.

“Po prvi put u povijesti Hrvata bili smo svi na jednoj strani. I zato smo pobijedili, jer da je bilo drugačije ne bismo pobijedili. To nam daje poruku za budućnost. Moramo biti složni bez obzira na Vladu, stranke i sve drugo. Rad Vlade nacionalnog jedinstva je bio vrlo intenzivan i dobra je bila atmosfera. Puno se radilo i dogovaralo. Bez toga ne bi bilo ničega”, rekao je Jarnjak.

U spomen na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, članovi Vlade demokratskog jedinstva vijence su položili i svijeće zapalili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari, obišli su Spomen-dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata te memorijalni dio vukovarske bolnice, a posjet su završili obilaskom vukovarskog vodotornja i posjetom Franjevačkom samostanu.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Stvoreni preduvjeti za razvoj ribarstva u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    296 pregleda

U vukovarskoj Palači Srijem župan Damir Dekanić je s predstavnicima LAG-a Bosutski niz, Srijem i Šumanovci potpisao inicijalni sporazum za osnivanje FLAG-a – lokalne akcijske grupe u ribarstvu.

Ribarstvo će i u ovom dijelu Hrvatske uskoro dobiti dodatni zamah. Napravljen je prvi i osnovni korak u pokretanju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG), u partnerstvu između nositelja ribarskog sektora i ostalih lokalnih dionika iz privatnog i javnog sektora. Partnerstvo između Vukovarsko-srijemske županije i LAG-ova Bosutski niz, Srijem i Šumanovci uspostavljeno je s ciljem održivog razvoja ribarstva i akvakulture te za zadatak ima izradu i provedbu zajedničke strategije za svoje područje.

“Mi promatramo što rade drugi, što rade oni koji su u nekim stvarima ispred nas i vrlo rado ćemo iskopirati sve one dobre stvari, pogotovo gledajući u zemlje koje su ranije prošle europske integracije, ali i one krajeve u Hrvatskoj koji su već započeli s time”, istaknuo je župan Dekanić dodavši kako će novooformljeni FLAG donijeti novu perspektivu i puno veća sredstva za koja će se moći aplicirati.

Cilj je, kako je danas rečeno, jačanje integriranog teritorijalnog razvoja Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije. U tome je veliku ulogu odigrao LAG Bosutski niz koji je kao dio radne skupine za kopnene FLAG-ove unazad dvije godine sudjelovao na mnogim radionicama gdje su uspjeli definirati i analizirati mogućnosti koje se pružaju u Europskom fondu za ribarstvo. Sve s ciljem razvoja ribarstva i dionika koji se naslanjaju na taj sektor.

“Shvatili smo da i mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske imamo mogućnost razvijati svoje kapacitete, zašto bi morali postojati samo morski FLAG-ovi. Cilj je složiti kompletnu priču oko ribe – da ona ima svoj put, da ima mogućnost potpunog financiranja u smislu nabavke i opreme te uključenost jedinica lokalne samouprave”, pojasnio je predsjednik Bosutskog niza Zlatko Kobašević.

Napomenuo je kako moramo iskoristiti potencijal Dunava i Save, da konzumiranje ribe u ovom području dobije jednu novu dimenziju, a prerađivački kapaciteti postanu jedan od glavnih ciljeva ulaganja, investiranja i dodjele bespovratnih sredstava.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske,...

Aktualnoprije 6 sati

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi...

Aktualnoprije 7 sati

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 9 sati

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 10 sati

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II” projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina...

Aktualnoprije 11 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 12 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 13 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Najčitanije