Kontaktirajte nas

Slavonija

Održana 18. smotra folklora “Kolo u Villa Jenke” i Dani Starih Jankovaca

Objavljeno

-

U organizaciji Mjesnog odbora Stari Jankovci i udruga koje djeluju u ovom mjesnom odboru od 25. do 27. svibnja održani su Dani Mjesnog obora Stari Jankovci. Dani su započeli u petak “Hercegovačkim silom” na kojem su nastupili članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Hutovo” iz istoimenog mjesta u Bosni i Hercegovini i TS “Čežnja”. Središnja priredba, a riječ je o smotri folklora pod nazivom “Kolo u Villa Jenke” održana je u subotu, 26. svibnja, na nogometnom stadionu Gatina. Riječ je o smotri koju organizira KUD “Jankovci” iz Starih Jankovaca i s kojom gosti u Jankovce donesu radost plesa i pjesme, bogatstvo različitih kultura i običaja. Smotru je nakon pozdravih riječi predsjednika KUD-a “Jankovci” iz Starih Jankovaca i organizatora smotre Aleksandra Novića otvorio načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević. Na ovogodišnjoj smotri nastupili su članovi 11 kulturno – umjetničkih društava i to: KUD “Sunjanka” Sunja, WG “Visla” KU “Mikolaj Kopernik” Zagreb, HKUD “Hutovo” Hutovo BiH, “KUD “Slavonija” Staro Topolje, BKUD “Ljiljan” Rajevo Selo, KUD “Karaševska zora” Karaševo, Rumunjska, PS “Gospođice i Momci” Batina, HKUD “Napredak” Vitez BiH, KUD “Graničari” Gunja, KUD “Joakim Hardi” Petrovci i KUD “Jankovci” Stari Jankovci. Dani Starih Jankovaca završili su sinoć “Bosanskim prelom” na kojem je nastupio KUD “Bosanski prsten” iz Dopsina i Zavičajna zajednica bosansko hercegovačkih hrvata iz Tovarnika.

Aktualno

U Starim Jankovcima dodijeljene potpore poljoprivrednicima i gospodarstvenicima

Objavljeno

-

Napisao/la

    568 pregleda

Danas s početkom u 9:00 sati u Upravnoj zgradi Općine Stari Jankovci upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora o korištenju financijske potpore/poticajne mjere iz proračuna Općine Stari Jankovci, gdje je temeljem 10 odobrenih zahtjeva dodijeljeno 122.604,39 kune.

Dodijeljene potpore korisnici su ostvarili kroz prijavu na Program potpora u poljoprivredi na području Općine Stari Jankovci za razdoblje od 2021. do 2023. godine, te Program poticaja razvoja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti za područje Općine Stari Jankovci za isto razdoblje. Općinski načelnik, temeljem Odluke Općinskog vijeća, početkom svake godine objavi Javni poziv za dodjelu potpora iz navedenih Programa putem web stranice, oglasne ploče, a zahtjevi se mogu podnositi do 31. listopada tekuće godine u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Stari Jankovci. Povjerenstvo za dodjelu potpora gospodarstvenicima i poljoprivrednicima temeljem podnijetih zahtjeva sjednice održava tri puta godišnje. Tako je do sada iz proračuna u 2021. godini dodijeljeno potpora u iznosu od 253.235,62 kune, temeljem 16 zahtjeva. Na području Općine Stari Jankovci završena je cesta do pravoslavnog groblja u Oroliku. Dužina ceste je 380 metara s parkingom u vrijednosti investicije od 320.000,00 kuna koja je osigurana u cjelokupnom iznosu iz Proračuna Opčine Stari Jankovci.

Nastavi čitati

Aktualno

Zbrajaju se štete, općina Lovas tražit će proglašenje stanja elementarne nepogode

Objavljeno

-

Napisao/la

    861 pregleda

Snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i ledom koje je u nedjelju navečer pogodilo istočni dio Vukovarsko-srijemske županije prouzročilo je najviše štete na poljoprivrednim usjevima koji su, na nekim površinama, stradali u potpunosti.

Velike štete bilježe se na području Općine Lovas  pa tako, primjerice, na području Opatovca nema poljoprivredne kulture koja nije stradala, a načelnica Tanja Cirba najavila je da će zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode, prenosi Hrvatski radio Vukovar.

Najgore je prošao kukuruz, a to potvrđuje i slučaj poljoprivrednika koji pod kukuruzom ima 13 hektara i stopostotnu štetu na usjevu. Štete na suncokretu su djelomične, a stradali su i šljivici te vinogradi. Nevrijeme je najviše zahvatilo područje Opatovca te Mohova i Bapske i na tim su područjima i štete najveće.

Ono što nije oborio vjetar, stradalo je od leda, a u posljednja dva do tri dana u Lovasu je palo kiše više od 110 l/m2. Čim budu prikupljeni svi podatci s terena, načelnica Cirba, kako je istaknula, od župana će zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode za područje Općine Lovas.

Nastavi čitati

Aktualno

Općina Bogdanovci nagrađuje uspješne učenike i pomaže mlade obitelji

Objavljeno

-

Napisao/la

    568 pregleda

Svakog svog srednjoškolca koji školsku godinu završi s odličnim uspjehom Općina Bogdanovci nagrađuje sa 500 kuna, a svakog osnovnoškolca s odličnim uspjehom sa 300 kuna. Temeljem prijava na javni poziv novci će uskoro sjesti na račune roditelja.

To je, ističu u Općinskoj upravi, način da učenicima pomognu kako bi i dalje bili vrijedni i što napredniji, odnosno to je jedna od mjera pomoći koju Općina ima u svom programu poboljšanja demografske slike.

Vezano uz školarce, Općina svake godine sufinancira i kupnju radnih bilježnica i školskog materijala za sve osnovnoškolce iz Bogdanovaca, Petrovaca i Svinjarevaca, a prema mladim obiteljima usmjerena je i jedna od posebnih odluka.

Odnosi se na sufinanciranje troškova priključaka za električnu energiju, plinski distribucijski sustav ili sustav vodnih usluga. Pravo na to imaju mlade obitelji čiji su članovi mlađi od 40 godina.

„Nastojimo pomoći koliko možemo, a za ovom mjerom vlada velika zainteresiranost jer olakšava kupnju nekretnine. Sve ovdje pobrojane mjere tiču se djece i mladih, a donosimo ih i provodimo ih nadom da će osigurati budućnost u ovim našim mjestima”, ističe Marko Barun, načelnik općine Bogdanovci.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 20 minuta

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 13 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 14 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 15 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 16 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 17 sati

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Aktualnoprije 19 sati

Novi sport na vinkovačkoj Banji

U Vinkovcima danas započinje lijepa sportska priča koja će, nadamo se, imati isto tako lijep i sretan epilog. Naime, Viinkovčanin...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 176 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za...

Najčitanije