Policijska uprava Vukovarsko-srijemska zajedno s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije, kojima se priključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci pokraj ulaza u „Slavonski sokak” provelo je ciljanu preventivno-edukativnu aktivnost u cilju zaštite mladih i suzbijanja rizičnih ponašanja među mladima.

Cilj poduzimanja ove akcije kako su istaknuli organizatori nije samo sankcionirati sve one koji čine protupravne radnje, nego i podignuti razinu svijesti svih društvenih čimbenika, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba.

Akciji je nazočio i Darko Dimić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije. “Naša županija podupire sve projekte koji povećavaju kvalitetu socijalnih usluga. Ovdje sam u svojstvu pročelnika, ali i kao roditelj, jer smatram da roditelji imaju pravo, ali i obvezu, nadziranja druženja svoje djece van obiteljskog doma, osobito onih mlađih od 16 godina. Apeliram na roditelje i na njihovu djecu da budu svjesniji opasnosti koju sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti.”, rekao je pročelnik Dimić.

Policijska službenica za prevenciju PU vukovarsko- srijemske Mirna Marić rekla je kako ovom akcijom mlade žele usmjeriti pozitivnom i društveno prihvatljivom ponašanju, odnosno vrijednostima te apelirati da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu i da poštuju zakonske propise. “Cilj ove akcije je sprečavanje rizičnih ponašanja mladih, poglavito sprečavanja ovisnosti kod mladih.”, rekla je Marić istaknuvši veliki nacionalni preventivni projekt “Zdrav za 5” koji se sastoji od predavanja za učenike osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole s ciljem prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću, koje u posljednje vrijeme uzimaju sve više maha kod mladih.

Psihologinja Matea Mauer, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko – srijemske županije istaknula je kako je riječ o preventivnoj akciji s ciljem edukacije mlađeg stanovništva o svim opasnostima rizičnog ponašanja te educirati mlade o ispravnim načinima provođenja slobodnog vremena, kao i o opasnostima koje nose rizični oblici ponašanja.

Sudjelovanjem u ovoj akciji Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci ujedno je obilježilo i Svjetski dan prve pomoći. “Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći posvećena je ukazivanju na marginalizirane osobe kroz prvu pomoć. U cilju zaštite mladih poseban naglasak je stavljen na preventivna postupanja u svrhu suzbijanja rizičnih ponašanja mladih.”, istaknuo je Branko Tomić.

Volonteri iz Kluba Mladih Crvenog križa Vinkovci proveli su pokaznu vježbu pružanja prve pomoći na zorno prikazanim ozljedama, dok su djelatnici Odjela za nadzor i planiranje za prevenciju PU vukovarsko-srijemske i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ u cilju podizanja svijesti svih društvenih čimbenika važnih za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba dijelili promidžbene materijale.