Kontaktirajte nas

Aktualno

Održana akcija “Vlak je uvijek brži”

Objavljeno

-

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, koji se obilježava u više od 40 zemalja svijeta, HŽ Infrastruktura održala je akciju “Vlak je uvijek brži” na željezničko-cestovnom prijelazu Stari Jankovci.

Ovogodišnja akcija pod sloganom “Najvažniji STOP u danu” posvećena je profesionalnim vozačima teretnih vozila, a željezničko-cestovni prijelaz Stari Jankovci odabran je jer je riječ o vrlo frekventnom prijelazu preko kojega dnevno prođe oko 600 teretnih vozila.

Tijekom akcije djelatnici MUP-a i HŽ Infrastrukture zaustavljali su ponajprije vozače kamiona, autobusa, poljoprivrednih i radnih strojeva, ali i druge sudionike u prometu i dijelili im promotivne materijale te razgovarali s njima o potrebi poštivanja prometne signalizacije prilikom prelaženja preko pruge. Naime, jedino poštivanjem prometnih pravila možemo sačuvati živote i smanjiti broj nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, o čemu svjedoči i nacionalna i međunarodna statistika: u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnom prijelazu krivi su vozači cestovnih vozila, biciklisti ili pješaci.

Svake godine na hrvatskoj željezničkoj mreži polomi se i do 500 polubranika. Do lomova dolazi kada se vozači koji sudjeluju u cestovnom prometu, vrlo često zbog nestrpljivosti, ne zaustave ispred spuštenih polubranika, ili kad ih, također zbog nestrpljivosti nastoje zaobići. Na ŽCP Stari Jankovci osiguranome automatskim uređajem sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima samo u razdoblju od 2013. godine do kraja travnja ove godine vozači su lomili polubranike ukupno 15 puta, na sreću bez ozljeda ili najtežih posljedica. U istom razdoblju na području Vukovarsko – srijemske županije zabilježeno je čak 216 lomova polubranika. U tom je razdoblju na žalost poginulo pet osoba, a više ih je teže ozljeđeno.

“HŽ Infrastruktura ulaže velike napore kako bi modernizirala i dodatno osigurala što više željezničko-cestovnih prijelaza i time dodatno osigurala razinu svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta. Do kolovoza 2021. u planu je nabava i ugradnja opreme za osiguranje 49 željezničkih prijelaza i jednog pješačkog prijelaza u RH. Vrijednost tih radova je 72,9 milijuna kuna, a u planu je povećati razinu osiguranja na još 114 željezničko-cestovnih prijelaza i u tijeku je faza pripreme dokumentacije.”, rekao je član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Z. Žubrinić.

Što se tiče ulaganja u podizanje razine sigurnosti na području Vukovarsko-srijemske županije u pripremi su četiri ŽCP-a i to ŽCP Otok 1 na pruzi Vinkovci-Drenovci, ŽCP Županja 1 i 2 na pruzi Vinkovci-Županja te ŽCP Vrpolje na pruzi za Tovarnik. U fazi je projektiranje ugradnje novoga elektroničkog osiguranja na ŽCP-u Spačva na pruzi Vinkovci-Županja, koja će biti realizirana zahvaljujući suradnji Grada Vinkovaca, HŽ Infrastrukture i Končara. Radovima na projektu modernizacije pruge Vinkovci – Vukovar, koji trebaju započeti ove godine, bit će obuhvaćeni i željezničko-cestovni prijelazi na čitavoj dužini dionice.

Akciju su podržali Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, kao i načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević koji su pozvali sudionike u prometu na pojačan oprez posebno na željezničko-cestovnim prijelazima gdje posljedice nesreća znaju biti vrlo teške.

Aktualno

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Objavljeno

-

Napisao/la

    570 pregleda

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo i kretao se suprotnim prometnim trakom istočne vinkovačke obilaznice u trenutku kada mu je u susret došao teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak s područja Općine Koška, prevozeći u tovarnom sanduku rasipni materijal.

Nakon sudara na središnjem dijelu prometne trake kojom se kretao teretni automobil, osobni automobil je odbačen u odbojnu ogradu te ponovno udara bočnim dijelom u teretni automobil, čiji je vozač, pokušavajući izbjeći osobni automobil, naglo skrenuo ulijevo, nakon čega također udara u odbojnu ogradu koju probija te slijeće na kosu zemljanu površinu gdje se okrenuo na lijevu bočnu stranu, uslijed čega se istresao rasipni materijal koji je prevozio.

Vozač osobnog automobila je na mjestu smrtno stradao, a vozaču teretnog automobila su u OŽB Vinkovci konstatirane lakše tjelesne ozljede.

U OŽB Vinkovci će se nad tijelom smrtno stradalog obaviti obdukcija, a vozaču teretnog automobila su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu.

O prometnoj nesreći policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima dostaviti posebno izvješće.

Za vrijeme očevida, od 8 do 13 sati, promet je na toj dionici zaobilaznice bio zatvoren te se odvijao zaobilaznim smjerovima.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Objavljeno

-

Napisao/la

    89 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26.

Hrvatska nije izgledala nimalo dobro u ovom ogledu, a ključnu ulogu su imali vratari. Nebojša Simić imao je briljantan dan u kojemu je zaključao svoja vrata. Simić je upisao četrnaest obrana, dok su hrvatski vratari zajedno skupili njih deset. Rukometaši Crne Gore od samog starta su preuzeli konce igre i njihova pobjeda nije bila upitan niti u jednom trenutku. Franko Vujević bio je nezaustavljiv i za njegove udarce izvana nije bilo rješenja u brani. Kauboji su konstanto lovili zaostatak kojeg na kraju nisu dohvatili te su ostali poraženi sa šest razlike. Jako loša partija Hrvatske koja će se morati vaditi u iduća tri susreta. Sada slijedi sraz protiv prvog favorita prvenstva, Danaca, a ogled je zakazan za subotu u 20:30.

Nakon utakmice protiv Danske, Hrvatska će snage odmjeriti protiv Islanda i Nizozemske, a poraz protiv Danaca značit će oproštaj od Europskog prvenstva.

Nastavi čitati

Aktualno

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Objavljeno

-

Napisao/la

    160 pregleda

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute na kojoj je predsjednik Vlade rekao kako uvođenje eura ima puno prednosti za građane.

„Nestat će valutni rizik. Euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga”, izjavio je Plenković te dodao kako depoziti u eurima čine 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama te da 50,3 posto ukupnih plasmana banaka čine plasmani u eurima.

„Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene u eurima, a potom ćemo plaćati u eurima, ali ćemo imati i cijene u kunama”, naveo je premijer te napomenuo kako je najvažnija zaštita potrošača.

Guverner naglašava kako je u zakonu najvažnije načelo prema kojem postojeći ugovori u kojem se navodi pozivanje na kunu vrijede i dalje.

„Što se tiče depozita i kredita građani se ne trebaju brinuti, preračunavanje u euro će se obaviti automatski na dan uvođenja eura po fiksnom tečaju konverzije i bez troška. Ugovori o svim kreditima i depozitima će nastaviti vrijediti”, istaknuo je Vujčić.

Čelni čovjek HNB-a navodi kako potrošač ne može biti u lošijem položaju nego što je bio prije te ako i bude razlike u drugoj decimali, onda ide na trošak banci.

„Kod zamjene gotovog novca, u ovom trenutku je oko 36 milijardi kuna u opticaju, bilo bi dobro da se tijekom ove godine što više tog novca položi u banke kako bi se logistički olakšala sama konverzija. Oni koji to ne uspiju učiniti, imat će šansu i nakon toga, godinu dana u Fini, bankama i Hrvatskoj pošti, a nakon toga novčanice zauvijek u HNB-u, a kovanice naredne tri godine”, poručio je Boris Vujčić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 11 sati

Nocebo efekt – neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Prema novoj studiji koja je obuhvatila preko 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon cijepljenja protiv covida-19...

Aktualnoprije 11 sati

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo...

Aktualnoprije 12 sati

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26. Hrvatska nije...

Vijestiprije 13 sati

Uskoro stiže jeftinija verzija lijeka protiv covida: Umjesto 700 koštat će 20 dolara

UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za...

Aktualnoprije 14 sati

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene...

Aktualnoprije 15 sati

Beroš: Zbog niske procijepljenosti u Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je danas da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških...

koronavirusprije 15 sati

U Hrvatskoj ukupno 17.489 novozaraženih koronavirusom, potvrđenih BAT-om i PCR-om

U Hrvatskoj je danas s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) drugi dan...

Aktualnoprije 16 sati

Nebeskoplavi otputovali u Medulin na drugu fazu priprema

Cibalia je danas krenula put Medulina gdje će odraditi drugi dio priprema koji će trajati do 29. siječnja. Ukupno dvadeset...

Najčitanije