6 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Održana akcija “Vlak je uvijek brži”

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, koji se obilježava u više od 40 zemalja svijeta, HŽ Infrastruktura održala je akciju “Vlak je uvijek brži” na željezničko-cestovnom prijelazu Stari Jankovci.

Ovogodišnja akcija pod sloganom “Najvažniji STOP u danu” posvećena je profesionalnim vozačima teretnih vozila, a željezničko-cestovni prijelaz Stari Jankovci odabran je jer je riječ o vrlo frekventnom prijelazu preko kojega dnevno prođe oko 600 teretnih vozila.

Tijekom akcije djelatnici MUP-a i HŽ Infrastrukture zaustavljali su ponajprije vozače kamiona, autobusa, poljoprivrednih i radnih strojeva, ali i druge sudionike u prometu i dijelili im promotivne materijale te razgovarali s njima o potrebi poštivanja prometne signalizacije prilikom prelaženja preko pruge. Naime, jedino poštivanjem prometnih pravila možemo sačuvati živote i smanjiti broj nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, o čemu svjedoči i nacionalna i međunarodna statistika: u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnom prijelazu krivi su vozači cestovnih vozila, biciklisti ili pješaci.

Svake godine na hrvatskoj željezničkoj mreži polomi se i do 500 polubranika. Do lomova dolazi kada se vozači koji sudjeluju u cestovnom prometu, vrlo često zbog nestrpljivosti, ne zaustave ispred spuštenih polubranika, ili kad ih, također zbog nestrpljivosti nastoje zaobići. Na ŽCP Stari Jankovci osiguranome automatskim uređajem sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima samo u razdoblju od 2013. godine do kraja travnja ove godine vozači su lomili polubranike ukupno 15 puta, na sreću bez ozljeda ili najtežih posljedica. U istom razdoblju na području Vukovarsko – srijemske županije zabilježeno je čak 216 lomova polubranika. U tom je razdoblju na žalost poginulo pet osoba, a više ih je teže ozljeđeno.

“HŽ Infrastruktura ulaže velike napore kako bi modernizirala i dodatno osigurala što više željezničko-cestovnih prijelaza i time dodatno osigurala razinu svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta. Do kolovoza 2021. u planu je nabava i ugradnja opreme za osiguranje 49 željezničkih prijelaza i jednog pješačkog prijelaza u RH. Vrijednost tih radova je 72,9 milijuna kuna, a u planu je povećati razinu osiguranja na još 114 željezničko-cestovnih prijelaza i u tijeku je faza pripreme dokumentacije.”, rekao je član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Z. Žubrinić.

Što se tiče ulaganja u podizanje razine sigurnosti na području Vukovarsko-srijemske županije u pripremi su četiri ŽCP-a i to ŽCP Otok 1 na pruzi Vinkovci-Drenovci, ŽCP Županja 1 i 2 na pruzi Vinkovci-Županja te ŽCP Vrpolje na pruzi za Tovarnik. U fazi je projektiranje ugradnje novoga elektroničkog osiguranja na ŽCP-u Spačva na pruzi Vinkovci-Županja, koja će biti realizirana zahvaljujući suradnji Grada Vinkovaca, HŽ Infrastrukture i Končara. Radovima na projektu modernizacije pruge Vinkovci – Vukovar, koji trebaju započeti ove godine, bit će obuhvaćeni i željezničko-cestovni prijelazi na čitavoj dužini dionice.

Akciju su podržali Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić, kao i načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević koji su pozvali sudionike u prometu na pojačan oprez posebno na željezničko-cestovnim prijelazima gdje posljedice nesreća znaju biti vrlo teške.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno