33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Održana svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske

Više od autora

- vl promo-


U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske danas je održana svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske prisjetio se važnosti, značaja i uloge Hrvatske vojske koja je oslobodila privremeno okupirana područja i izrasla u snažnu, ozbiljnu vojsku, vojsku koja je danas dio Sjeveroatlantskog saveza i EU. „Upravo su ta postignuća Hrvatske vojske jedinstveni i neponovljivi, unikatni u 90-tim godinama, ključ za brojne mlade hrvatske vojnikinje i vojnike koji kao svoj životni izbor odlučuju odabrati profesionalni poziv vojnikinja i vojnika. Domovinski rat temelj je Hrvatske države, naše slobode i svega što danas uživamo. Hrvatska država i Vlada bit će uvijek uz svoje heroje“, istaknuo je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić svim hrvatskim vojnicima, dočasnicima, časnicima, hrvatskim braniteljima i promaknutima čestitao je 31. rođendan Hrvatske vojske. „Prije 31 godinu trebalo je stati nasuprot neprijatelju koji je bio snažniji i tehnički opremljeniji. Za to je trebala hrabrost i mudrost. To je bio dan kada se počela razvijati Hrvatska vojska, ali i dan u kojem se sjećamo svih junaka koji su, od slabo naoružanih branitelja, preko noći postajali ratnici. Neki su dali ono najvrjednije, a to je život za Domovinu. Zahvaljujući njima mi danas živimo u sigurnoj i samostalnoj državi“, rekao je ministar obrane Banožić. Naglasio je kako je ponosan na našu vojsku kao što je ponosan i svaki građanin naše domovine. „Svojim ste radom i energijom pridonijeli pridruživanju Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. Kroz svoj rad dokazali ste se i na međunarodnom planu kao vjerodostojan partner i saveznik“, kazao je ministar.

Foto: Flickr.com

Istaknuo je kako je ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem itekako posvećena jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, njezinoj modernizaciji i opremanju. „Bilježimo rast obrambenog proračuna, koji je rezultat svjesnosti da se Hrvatska vojska mora jačati i modernizirati.

Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske.

Ministar Banožić uručio je najspremnijem pripadniku i pripadnici Hrvatske vojske, pobjednicima natjecanja „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2022.“ pobjednički pehar i nagrade, samokres s posvetom, desetniku Hrvoju Mutnjakoviću i vojnikinji Ani Antolić.

Foto: Flickr.co

Također, za uspješno obavljene zadaće i ostvarene rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, ministar obrane pohvalio je Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu i Gardijsku mehaniziranu brigadu Hrvatske kopnene vojske.

Ministar je nagradio i pohvalio 64 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske, među kojima je i zlatna medalja sportskih postignuća koja je ovom prigodom uručena nadnaredniku Danijelu Staniću, brončana medalja sportskih postignuća skupniku Franji Guciću te nagrada samokresom s posvetom satniku Josipu Kelavi.

Na prijedlog ministra obrane Predsjednik Republike promaknuo je u viši čin 100 časnica i časnika, a načelnik Glavnog stožera svojim je odlukama 81 pripadnicu i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske promaknuo u viši dočasnički čin.

Foto: Flickr.com

U ime promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih zahvalio je zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić istaknuvši da vojnici svoj posao ne rade zbog pohvala i nagrada. “To je poziv koji znači da smo uvijek spremni služiti svome narodu i spremni na obranu domovine, ali da ipak veseli činjenica kad su trud i zalaganje prepoznati. Iza naoružanja, zrakoplova i tenkova ipak smo samo ljudi i veseli nas kad nadređeni prepoznaju naš trud i zalaganje. Ovo je dodatna motivacija. Zahvaljujem u ime svih pohvaljenih i nagrađenih, a posebno čestitam pripadnicima brigada na zasluženim priznanjima“, rekao je general Validžić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno