U organizaciji Udruge natjecatelja u oranju VSŽ, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu i Općine Nijemci danas je na oglednom polju nedaleko Đeletovaca, Seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije za 2019. održano je 17. natjecanje orača najistočnije županije na kojemu je sudjelovalo sedam iskusnih orača, 4 u kategoriji plugova ravnjaka i 3 plugova premetnjaka.

Poznato je da je dobro oranje preduvjet kvalitetne sjetve pa u konačnici i dobrih prinosa i osim dobre mehanizacije, ključan je i ljudski faktor – znanje zbog čega se i organiziraju ovakva natjecanja.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu kaže kako je vrijeme zadnjih 50 dana bilo zaista čudnovito zbog kiše, vrelih dana, sunca, nevremena pa i leda i ljudi jednostavno nisu imali vremena za pripremanje i natjecanje. “Imamo natjecanje orača, a repica nije ovršena, dakle jako čudna i teška godina.”, kaže Andrija Matić, a predsjednik Udruge natjecatelja u oranju, Đuro Cerovčec dodaje kako su natjecatelji redom iskusni orači, ali i oni su se trebali pripremati, kao i sportaši.

Prvo mjesto u oranju plugova ravnjaka osvojio je Đuro Lešić iz Bošnjaka, drugi je Domik Lenić iz Županje, a u premetnjaka prvi je David Perakić također iz Bošnjaka. Drugi u ovoj kategoriji je 81-godišnji Zarija Medić iz Banovaca i ujedno najstarijih sudionik natjecanja. No, Medić je i najuspješniji debitant jer mu je ovo prvo natjecanje u oranju.

Najbolji orači sa županijskih natjecanja, odlaze na državno natjecanje u Slunj u Sisačko-moslavačkoj županiji, a pobjednik na svjetsko natjecanje nagodinu u Rusiju.