27 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE PRATI POLITIKE I CILJEVE EUROPSKE UNIJE

Više od autora

- vl promo-
Vinkovački List
Vinkovački List
info@novosti.hr

U Novinarskom domu svečano je krajem rujna dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2020. godini.
U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica novčane nagrade i plakete Velebitske degenije je Petra Somek, za reportažu Zaštićena priroda Međimurja objavljenu u časopisu Meridijani. U istom je časopisu objavljena i nagrađena fotoreportaža Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa, autora – pisca i fotografa Krunoslava Raca. Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Ana Trcol za prilog Podizanje razine mora i klimatske promjene, koji je emitiran u emisiji Potraga na RTL Televiziji. U kategoriji radijskih priloga nagradu je dobila Tajana Petrović Čemeljić, novinarka HRT-a, Radio Rijeke, za dokumentarnu radio dramu Sakupljač zvukova – Ivo Vičić.
„Termin u kojem se održava ovogodišnja Degenija, Europski tjedan održivog razvoja, ima snažnu simboliku jer sve ono što se u Hrvatskoj događa na planu zaštite okoliša, energetske tranzicije i općenito održivog razvoja dio je zajedničkih politika i ciljeva Europske unije u okviru Zelenog plana, u čemu Hrvatska elektroprivreda, kao stožerna nacionalna energetska tvrtka, ima posebnu ulogu i odgovornost“, poručio je prilikom dodjele nagrada Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede, i pozvao okupljene predstavnike medija da nastave pratiti ostvarenja HEP-a u području obnovljivih izvora i niskougljične energetske tranzicije, ukazavši na nedavno objavljeno Izvješće o poslovanju i održivosti HEP grupe za 2020. godinu u kojem je tema okoliša prezentirana vrlo iscrpno i u skladu s europskim propisima.
Osim Petra Sprčića, nagrade su dodijelili izaslanica ministrice kulture i medija Jasna Vaniček-Fila, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljoša Duplić i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. O povijesti nagrade, koju su 1998. utemeljili Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba, te o tijeku ovogodišnjeg natječaja za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša govorila je Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija.
Dodatne informacije o radovima nagrađenim ovogodišnjom Velebitskom degenijom možete preuzeti na poveznici: https://www.hnd.hr/dodijeljena-novinarska-nagrada-velebitska-degenija .

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno