Ako automobilom na prometnici udarite divlju životinju i oštetite svoje vozilo, od osiguranja koje ide preko Hrvatskog lovačkog saveza možete dobiti odštetu i do 100.000 kuna, a ako u nesreći ima poginulih ili teško ozlijeđenih osoba, odšteta se penje do 1,5 milijuna kuna.

Statistika govori da su se na hrvatskim cestama u proteklih godinu dana dogodile 1.152 prometne nesreće kojima je uzrok nalet vozila na životinju. Nesreće su najčešće zimi, kada vozači najviše nalijeću na srneću divljač, koja izlazi na ceste i liže sol kojom se ceste posipaju. Do prije godinu dana svako je lovačko društvo samo bilo odgovorno za plaćanje odštete vozačima koji su naletjeli na divljač, a nisu napravili nikakav prometni prekršaj dok danas, u suradnji s Croatia osiguranjem, postoji jedinstvena polica osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza po kojoj, bez obzira na to ima li vozač kasko osiguranje ili ne, ima pravo na odštetu.

Važno je znati da, ukoliko udarite divljač na cesti, odmah trebate pozvati policiju, čiji će službenici zatim pozvati lovočuvara te obavijestiti osiguravajuće društvo. Lovočuvar će se pobrinuti za stradalu životinju, a osiguranje Lovačkog saveza vozaču isplatiti odštetu.

Pored toga, privatno kasko osiguranje ili posebno pokriće za sudar sa životinjama, vozaču može osigurati dodatnu odštetu. Ali ako je prebrzo vozio, nije poštovao upozorenja na divljač, ako je imao alkohola ili droge u krvi, odštete neće biti ni po jednoj polici. Zanimljivo je da je neće dobiti niti vozač koji uspije izbjeći životinju na cesti, pa nakon toga udari u ogradu ili drvo.

Čini se dakle da je isplativije udariti životinju nego je izbjeći i udariti u nešto drugo. Razlog takvim odlukama su vozači koji izmisle da su naletjeli na životinju, samo kako bi dobili odštetu.

Vozač će nešto i platiti ako udari životinju, ali samo u slučaju ako su prebrzo vozili, imali alkohola u krvi ili nisu poštovali znak za divljač, odnosno znak koji upozorava da se mora značajno usporiti. Tada će vozač platiti i kaznu za prekršaj i kaznu za sudar sa životinjom. U svakom slučaju, vozači moraju znati da divljač ima svoje stalne prijelaze, koje cesta ne može omesti i iz tog razloga u takvim područjima treba posebno biti oprezan.