Lovački savez Vukovarsko-srijemske broji 65 članica i oko 2 tisuće lovaca. Uglavnom su staračka organizacija u kojoj je prosjek 55 godina, no uvijek ima mladih koji popune mjesta onih koji više ne mogu loviti, a u posljednje vrijeme broj lovaca uglavnom stagnira, moglo se čuti na današnjoj Izvještajnoj godišnjoj skupštini županijskog lovačkog saveza.

“Ono s čim je lovački savez naše županije najviše zaokupljen ovoga trenutka je situacija vezana za lovišta. Naime, 31. ožujka 2020. godine ističu nam ugovori o zakupu za 33 lovišta kojima gospodari isto toliko lovačkih društava. S obzirom na to da su sva lovačka društva izuzetno dobro gospodarila lovištima iskreno se nadam da neće biti nikakvih problema te da će sva društva uspješno produžiti zakup na novi rok od deset godina”, istaknuo je Mirko Bošnjak, predsjednik Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Posebno je, kaže, zadovoljan informacijom da po novom pravilniku štete od naleta vozila na divljač više neće plaćati lovačka društva nego država, odnosno veći dio Ministarstvo poljoprivrede, a jedan manji Hrvatski lovački savez. “To nam puno znači, jer naša društva uglavnom nisu velika i financijski moćna da bi pokrivala takve iznose, koji su se znali popeti i do 400-500 tisuća kuna godišnje. Na našem području imamo velik broj šumskih predjela i lovišta, pa godišnje bilježimo od 150 do 200 slučajeva naleta vozila na divljač”, objašnjava Bošnjak.

I vukovarsko-srijemski lovci s povećanom dozom straha prate vijesti oko pojave afričke kuge, smrtonosne bolesti svinja koja se pojavila u susjednim državama. Dok se prevencijom na svinjogojskim farmama može suzbiti ova opasna zaraza, u lovištima je to teško postići zbog slobode kretanja divljih svinja. Za sada je sve pod kontrolom jer pridržavaju se, ističu, svih mjera i propisa Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinarstvo. Što se fonda divljači tiče, Bošnjak upozorava na problem s migrantskom rutom. “Šume su na našem području, pogotovo one spačvanske, pod stalnim nadzorom policije jer tom rutom kreću se migranti. I sami migranti, ali i policija koja ih lovi, plaše divljač i ona odlazi tražeći mirnija mjesta”, ističe.