6 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

Oglasili se biskupi povodom izbora, jesu li prozvali Milanovića?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Očuvati dostojanstvo politike i ustavnopravni poredak države” izjava je komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije predstavljena javnosti u povodu predstojećih izbora.

Poručuju da je u ovom trenutku najmanje potrebna politička nestabilnost te dovođenje u pitanje povjerenja u institucije i zakonitosti parlamentarnih izbora.

“Apeliramo na sve sudionike izbornog procesa da postupaju poštujući Ustav RH i relevantne zakone, ali i ljudsko dostojanstvo svakog kandidata za parlamentarne izbore”, istaknula je prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, članica Komisije.

Vjernike žele potaknuti da izađu na izbore i pomoći im u odluci komu dati glas.

“Nas jako zanima kako pojedina politička opcija želi rješavati demografsko pitanje, pitanje iseljavanja, pitanje migracija, ali i niz drugih društvenih pitanja”, dodao je prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, tajnik Komisije Iustitia et pax HBK.

Naglasio kako se Crkva ne svrstava ni na jednu stranu te da Ustav obvezuje sve građane.

“Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli”, poručuje.“Ako nam se privatno obrati, reći ćemo mu. Slobodno može doći. Mi smo samo rekli temelje načela jednog društvenog poretka, nismo se nikome obratili”, odgovorio je na novinarsko pitanje o predsjedniku Milanoviću.

Prioriteti svih političkih opcija trebali biti borba protiv korupcije i demografija.

“Što nam vrijedi država ako nitko ne živi u toj državi”, zaključio je Dugalić.

Mons. Stjepan Baloban podsjetio je da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina.

“Ali nije dovoljno samo izaći na izbore. Potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane”, rekao je Baloban upozorivši na  opasnost populizma koji raspiruje najniže sebične sklonosti nekih slojeva društva.

Građanima je poručio da se ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno