18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Okusi tradicije uz nepromijenjenu recepturu

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Vinkovci, grad s bogatom poviješću, kao i cijela Slavonija poznat je po svojoj gostoljubivosti i ukusnoj hrani. Jedno od mjesta koje okuplja lokalno stanovništvo na svakodnevnom ručku je nekadašnja „Bijela lađa”, a danas Bistro „Kod Pjera” koji odiše ugodnim ozračjem i tradicionalnim jelima čija se priprema nije mijenjala od samih početaka.

Cijelu priču pokrenuo je Petar Papić među Vinkovčanima poznatiji kao Pjer prije 23 godine, a s njim je tada bio i današnji voditelj poslovnice Mario Pavić koji nam govori kako je idejni začetnik Pjer restoran zamislio kao bistro s dnevnim jelima. U početku je na meniju bilo samo jedno jelo, no kako se posao s vremenom širio, došli su do tri dnevna jela koji se sastoje od juhe, glavnog jela i salate.

„Tijekom više od 20 godina poslovanja našeg restorana bilo je padova, poslovnih kriza i svega, no u zadnjih nekolikog godina uspjelo se to nekako sve stabilizirati. Sve u svemu zadovoljni smo poslovanjem našeg poduzeća”, rekao nam je voditelj poslovnice Mario Pavić. Petar Papić vodio je restoran na adresi Duga ulica 48 pune 21 godine da bi s prvim danom ove godine cijeli bistro preselili na novu lokaciju, u prostore nekadašnjeg restorana „Plavo bijeli” na adresi Matice hrvatske 4 i bistrou dali novo ime vječnom Pjeru u čast.

Kako nam Pavić kaže bilo je nezgodno preseliti cijelo poslovanje na novu lokaciju, a najveći neprijatelj bilo je kratko vrijeme u kojem su morali preseliti. Jela i cijela kuhinja orijentirana je na domaća slavonske specijalitete čija se receptura nije mijenjala od pokojnog Petra Papića, a vlasnici su u svojim redovima zadržali i sve zaposlenike. Premda su uglavnom bazirani na dnevne menije iliti gablece, u svojim prostorima, koji se rasprostiru na tri mini lokacije; podrumski prostor, zatvoreni restoranski prostor i prostrana terasa, ugošćuju i proslave krizma, pričesti, krštenja, karmina i ostalih svečanosti, a organiziraju i dočeke svatova.

Cijena jednog gableca prihvatljivih je 5 eura jer se dobije potpuni obrok, a neka jela, poput pastrve, koljenice i slično koštaju 6 eura. Ako ste nekad posjetili ovo mjesto, mogli ste se uvjeriti kako prevladava uobičajeno obiteljska atmosfera. Bisto „Kod Pjera” privlači goste svih generacija pa tako na adresi Matice Hrvatske 4 možemo vidjeti i stari i mlado u što smo se sami uvjerili gdje smo na novoj lokaciji, prekoputa Kauflanda, zatekli Vinkovčanina Antuna Turkalja koji je stalan gost bistroa „Kod Pjera”.„Evo baš čekam nećaka da dođe pa ćemo zajedno ručati”, započeo je Antun i ističe kako je iznimno zadovoljan kvalitetom hrane kojoj nema zamjerke pa potom rekao sljedeće: „Hrana je odlična samo što mi malo bolesniji ne možemo svašta jesti. No, uvijek se nađe nešto što smijem jesti i sve je za svaku pohvalu.”

Na meniju bistroa „Kod Pjera” najčešće se nađu jela tradicijske kuhinje poput čobanca, graha, tripice, fiša, bunceka i slično. Svježa lokalna namirnica, poznavanje baratanja istim uz ljubazno osoblje garancija su kvalitetnog i ukusnog obroka u što se možete i sami uvjeriti ako dođete na adresu Matice hrvatske 4. Za kraj riječ smo dali našem domaćinu i voditelju poslovnice Mariju Paviću. „Pozivamo sve naše sugrađane da dođu kod nas i uvjere se u kvalitetu. Neka probaju pa nek sami odluče valja li to ili ne”, dodao je kroz smijeh Pavić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno