7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Oluja nije uspjela razoriti Ivoninu rascvjetanu oazu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ni dva olujna nevremena nisu pokolebala 25-godišnju Ivonu Blažević da radi ono što voli, oduševljava sve oko sebe i mladencima pomaže u stvaranju originalnih zahvalnica za svoj najvažniji dan. Donosimo priču o I&B GIFTS.

U profesionalnom životu medicinska sestra, u privatnom zaljubljenica u cvijeće. Bez ‘šaputanja’ svojim omiljenim biljčicama dan ne postoji, a u kući zatrpanoj šarenilom podjednako uživa i muž koji joj je, napominje, najveća pomoć i podrška.

„2021. godine smo suprug i ja imali vjenčanje, a kako to uvijek bude s mladenkama htjela sam nešto drugačije. Na internetu sam našla sliku sukulenata kao zahvalnica i tako je sve počelo – od sakupljanja biljaka, pokušaja pravljenja posudica, isprobavanja raznih vrsta materijala, presađivanja i ostalog. Od tada traje ljubav prema svim biljkama“, priča nam Ivona koja u svojim Šiškovcima cvijeće uzgaja u dvorištu, kamenjaru, plasteniku, na balkonu…Nema gdje ga nema.

Foto: Tihana_photography

Kao zahvalnice za vjenčanje najprije je radila sukulente, no vidjevši oduševljenje i osmijehe na licima drugih kada ih ugledaju, u ponudu su dodali i ostalo – pozivnice, personalizirane čokolade, personalizirane čipseve, postere i slično. Hobi je polako postajao neopisiva ljubav, uživanje i sastavni dio života pa su Ivona i suprug otvorili obrt I&B GIFTS. „Bez njega ništa ovo ne bi ni bilo moguće jer neke stvari ne mogu sama odraditi, u puno toga nisam ni vjerovala u sebe tako da, da nije bilo njega ne bi ovoga ni bilo. Također, ne stignem sve sama, puno je posla oko održavanja biljaka, pravljenja posudica, bojanja, presađivanja“, dodaje ambiciozna Ivona.

Sukulente najčešće kupuje u rasadnicima i od privatnih osoba pa ih sama rasađuje da ima dovoljne količine za zahvalnice. U svome dvorištu ima više od 10 vrsta čuvarkuća, Sedumi, Aloe, Hawortie, Crassule… Neke se, napominje, same šire, a Blaževići se uvijek trude u narudžbe stavljati raznoliko cvijeće. Svake godine ulažu u raznolikost cvijeća, nadopunjavaju ponudu, trude se izbaciti ”obične” vrste.Foto: Tihana_photography
Foto: Tihana_photography

S obzirom na puno radno vrijeme, sukulenti dobiju brigu tek iza 15,16 sati.

„Tada izlazimo u plastenik, ako je potrebno pravimo nove posudice, bojamo ih, presađujemo u njih. Svaka narudžba presađena stoji kod nas barem 20 dana kako bi se biljke ukorijenile i priviknule, da gosti mladenaca dobiju zdrave, ukorijenjene biljke. Ne želimo poslati narudžbu napola odrađenu. Ove godine je puno kiše bilo, a sukulenti su na vodu osjetljivi pa smo samim time imali dosta gubitaka, nisu se biljke presađivale dobro kao prošle godine“, pojašnjava nam Ivona svoju svakodnevicu ističući kako najviše uživa u presađivanju biljaka, dok je najizazovniji dio bojanje posudica koje inače radi ručno. „Nekad se obojaju savršeno, nekad treba popravljati, nekada uopće ne bude dobro pa bacamo i pravimo nove. Zato sam taj dio posla prebacila na muža“, kroz smijeh će naša sugovornica.

Foto: Tihana_photography
Foto: Tihana_photography

Planovi su veliki, svakako razmišljaju o proširenju ponude, no zbog oluja koje su poharale istočnu Slavoniju to će ipak malo pričekati. Previše su, kaže, nanijele štete, prostor unutar kuće u kojemu su radili je natopljen, nevrijeme je odnijelo cijeli krov zbog čega su dnevni boravak i kuhinja bili skroz otvoreni pa su neke narudžbe koje su u to vrijeme završavali uništene.

„Trenutno nemamo gdje raditi, plastenik nam je uništen, imamo jedan suh hodnik pa nam je on zamjena za sobu u kojoj je sve bilo. Zamjenu za plastenik još nemamo, ali nešto ćemo smisliti. Snalazimo se kako možemo, narudžbe koje smo mogli otkazat otkazali smo, neke jednostavno ne možemo jer se mladenci ne mogu snaći u 7-8 dana za nove zahvalnice, a moramo ih ispoštovati. Imali smo sreću pa zahvalnice koje su bile u plasteniku netaknute, iako je on dobrim dijelom uništen. U svakom zlu, nešto dobro“, kaže. Od samih biljaka dosta toga je ostalo sačuvano jer je velik dio bio već ranije pokriven mrežom zbog leda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno