-0 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Omikron varijanta među populacijom županije?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Iako smo kraj 2021. godine dočekali uz blagi pad oboljelih od COVIDA-19, ujedno i pad hospitaliziranih, nova godina donijela je peti, brzošireći, omikron soj koronavirusa što je utjecalo na dnevni porast novozaraženih u cijeloj državi.

Ovih dana više je tema tko je još ostao zdrav, nego oni koji su kući u izolaciji čekajući da infekcija prođe bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Iz dana u dan stižu izvješća županijskog i nacionalnog Stožera civilne zaštite o broju novih pozitivnih slučajeva. Epidemiolozi i mikrobiolozi koji rade na analizi su na izmaku snaga. Gotovo polovica izuzetih briseva pozitivna na PCR testu.

Brojke se u prosjeku kreću oko 200 novozaraženih dnevno, a subotom je i više nego primjetan dugi red ispred vinkovačkog Doma zdravlja u kojem je organizirano cijepljenje bez najave.

“Iako se na temelju povećanja broja novooboljelih od Covida 19 može pretpostaviti prisutnost omikron varijante među populacijom Vukovarsko-srijemske županije, za sada još službene potvrde nema,” potvrdila je za Novosti.hr ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije epidemiologinja Kata Krešić dodajući kako ćemo sa sigurnošću znati nakon povratka uzoraka s analize iz inozemnih laboratorija za što je potrebno izvijesno vrijeme.

Rapidan rast pozitivnih na koronavirus stvara i veliki pritisak na zdravstveni sustav među kojima su najvidljiviji redovi čekanja za uzimanje brisa pred vanjskim objektom Zavoda u Vinkovcima. Iako na izmaku snaga, Služba za mikrobiologiju županijskog Zavoda danonoćno radi kako bi maksimalno iskoristili kapacitet uređaja koji obrađuju prikupljene briseve.

“Zbog velikog broja prikupljenih briseva u danu, naši djelatnici Službe za mikrobiologiju rade za uređajima i noću kako bi pacijenti što prije dobili rezultate nalaza. Uređaji su ti koji diktiraju brzinu testiranja. Istovremeno naša epidemiološka služba dostupna je građanima također tijekom 24 sata za svaku informaciju,” naglašava dr. Krešić.

Ovdje leže i razlozi promjena uputa HZJZ-a prema kojima se po novome od sada može testirati brzim antigenskim testom kod liječnika obiteljske medicine. Čini se sve kako bi se sustav rasteretio, a građani što prije dobili rezultat testiranja.

Liječnici i medicinsko osoblje ne dvoje oko cijepljenja, a pokazatelj su i blaži simptomi, nalik prehladi kod većine pacijenata koji su prethodno cijepljeni. Prošla je godina stoga donijela svojevrsno olakšanje kada govorimo o broju hospitaliziranih.

“Ako gledamo procijenjeno ukupno vinkovačko stanovništvo (procjena iz 2019.g.) onda je jednom dozom cijepljeno oko 55% ukupnog stanovništva, s dvije doze je cijepljeno oko 48%, a booster dozu je primilo oko 13% ukupnog vinkovačkog stanovništva. Po dobnim skupinama imamo apsolutne brojke, ali postotak nismo mogli izračunati jer nismo našli procjenu broja stanovnika po dobnim skupinama za općine i gradove (samo za županije), a svi izračuni procijepljenosti idu na procijenjeno stanovništva iz 2019.g.,” kaže uvijek spremna ravnateljica Krešić koja se, protekle nepune dvije godine sa svojim timovima, nesebično stavila na raspolaganje stanovništvu cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Gledajući u cjelini, i sada kao i u ranijim fazama pandemije, potvrđuje, epidemiološka situacija u našoj županiji bez nekih specifičnosti prati situaciju na razini države. Poziva na cijepljenje trećom dozom za koju vlada povećan interes, a necijepljene da se cijepe.

Termini su na web stranici županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u Vinkovcima je slijedeće cijepljenje bez najave u Domu zdravlja u Zvonimirovoj, sutra, u subotu od 12 do 17 sati. 

Zbirni rezultati za 2021 kažu kako je 1. dozom cijepljeno je 56% stanovništva županije, potpuno 54% od čega 65% odraslih, Vinkovci su trenutno na 48% cijepljenog odraslog stanovništva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno