Kontaktirajte nas

Aktualno

Omikron varijanta među populacijom županije?

Objavljeno

-

Iako smo kraj 2021. godine dočekali uz blagi pad oboljelih od COVIDA-19, ujedno i pad hospitaliziranih, nova godina donijela je peti, brzošireći, omikron soj koronavirusa što je utjecalo na dnevni porast novozaraženih u cijeloj državi.

Ovih dana više je tema tko je još ostao zdrav, nego oni koji su kući u izolaciji čekajući da infekcija prođe bez ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Iz dana u dan stižu izvješća županijskog i nacionalnog Stožera civilne zaštite o broju novih pozitivnih slučajeva. Epidemiolozi i mikrobiolozi koji rade na analizi su na izmaku snaga. Gotovo polovica izuzetih briseva pozitivna na PCR testu.

Brojke se u prosjeku kreću oko 200 novozaraženih dnevno, a subotom je i više nego primjetan dugi red ispred vinkovačkog Doma zdravlja u kojem je organizirano cijepljenje bez najave.

“Iako se na temelju povećanja broja novooboljelih od Covida 19 može pretpostaviti prisutnost omikron varijante među populacijom Vukovarsko-srijemske županije, za sada još službene potvrde nema,” potvrdila je za Novosti.hr ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije epidemiologinja Kata Krešić dodajući kako ćemo sa sigurnošću znati nakon povratka uzoraka s analize iz inozemnih laboratorija za što je potrebno izvijesno vrijeme.

Rapidan rast pozitivnih na koronavirus stvara i veliki pritisak na zdravstveni sustav među kojima su najvidljiviji redovi čekanja za uzimanje brisa pred vanjskim objektom Zavoda u Vinkovcima. Iako na izmaku snaga, Služba za mikrobiologiju županijskog Zavoda danonoćno radi kako bi maksimalno iskoristili kapacitet uređaja koji obrađuju prikupljene briseve.

“Zbog velikog broja prikupljenih briseva u danu, naši djelatnici Službe za mikrobiologiju rade za uređajima i noću kako bi pacijenti što prije dobili rezultate nalaza. Uređaji su ti koji diktiraju brzinu testiranja. Istovremeno naša epidemiološka služba dostupna je građanima također tijekom 24 sata za svaku informaciju,” naglašava dr. Krešić.

Ovdje leže i razlozi promjena uputa HZJZ-a prema kojima se po novome od sada može testirati brzim antigenskim testom kod liječnika obiteljske medicine. Čini se sve kako bi se sustav rasteretio, a građani što prije dobili rezultat testiranja.

Liječnici i medicinsko osoblje ne dvoje oko cijepljenja, a pokazatelj su i blaži simptomi, nalik prehladi kod većine pacijenata koji su prethodno cijepljeni. Prošla je godina stoga donijela svojevrsno olakšanje kada govorimo o broju hospitaliziranih.

“Ako gledamo procijenjeno ukupno vinkovačko stanovništvo (procjena iz 2019.g.) onda je jednom dozom cijepljeno oko 55% ukupnog stanovništva, s dvije doze je cijepljeno oko 48%, a booster dozu je primilo oko 13% ukupnog vinkovačkog stanovništva. Po dobnim skupinama imamo apsolutne brojke, ali postotak nismo mogli izračunati jer nismo našli procjenu broja stanovnika po dobnim skupinama za općine i gradove (samo za županije), a svi izračuni procijepljenosti idu na procijenjeno stanovništva iz 2019.g.,” kaže uvijek spremna ravnateljica Krešić koja se, protekle nepune dvije godine sa svojim timovima, nesebično stavila na raspolaganje stanovništvu cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Gledajući u cjelini, i sada kao i u ranijim fazama pandemije, potvrđuje, epidemiološka situacija u našoj županiji bez nekih specifičnosti prati situaciju na razini države. Poziva na cijepljenje trećom dozom za koju vlada povećan interes, a necijepljene da se cijepe.

Termini su na web stranici županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u Vinkovcima je slijedeće cijepljenje bez najave u Domu zdravlja u Zvonimirovoj, sutra, u subotu od 12 do 17 sati. 

Zbirni rezultati za 2021 kažu kako je 1. dozom cijepljeno je 56% stanovništva županije, potpuno 54% od čega 65% odraslih, Vinkovci su trenutno na 48% cijepljenog odraslog stanovništva.

Aktualno

Dodjela nagrada najboljim sportašima iz 1989. godine

Objavljeno

-

Napisao/la

    19 pregleda

Početak svake godine je do sada nekako bio neizostavan bez izbora za najboljeg sportaša i sportašicu u prethodnoj godini.

Posljednji izbor održan je 2020. kada je nagradu za najboljeg sportaša dobio je Ivan Ereš iz Rukometnog Spačva, dok je najboljom sportašicom proglašena Magdalena Đekić iz Atletskog kluba Cibalia. U ovom broju iz arhive donosimo tekst iz drugog broja Vinkovačkog lista objavljenog 19. siječnja 1990. u kojem su proglašeni najbolji sportski kolektivi i pojedinci za 1989. g.

„Prošloga tjedna u velikoj dvorani Vinkovačke banke održana je tradicionalna svečanost proglašenja najuspješnijih prošlogodišnjih vinkovačkih sportaša, radnika i kolektiva”, glasi uvodna rečenica u kojoj možemo vidjeti kako se tada izbor održavao na drugoj lokaciji. Danas se ova svečanost održava u gradskom kazalištu „Joza Ivakić”.

U prisutnosti brojnih sportaša i sportašica odluku o najboljima pročitao je Martin Spajić koji je obavljao dužnost tajnika Općinskog nogometnog saveza, dok je nagrade uručio predsjednik Predstavništva Saveza za fizičku kulturu općine Vinkovci, David Čačić.

„Najbolja sportašica 1989. godine je Gordana Duspara, članica Taekwondo kluba, a Vlado Brekalo, član Karate kluba, najbolji je prošlogodišnji vinkovački sportaš”, dominacija borilačkih sportova u pojedinačnoj konkurenciji. Za najbolju momčad tada je bio proglašen Odbojkaški klub Zrinski iz Nuštra.

Kako smo bez svečanosti dodjela laureta za najbolje sportaše i sportske momčadi dvije godine, možemo izraziti želju kako će se svečanost održati na kraju 2022. za koju smo uvjereni kako će biti prepuna sjajnih rezultata.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj Plivačkog kluba Orion su prvenstva Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda
FOTO: Plivački klub Orion

Plivanje možemo izdvojiti kao jedan od najuspješnijih sportova u prošloj godini, a svoj veliki obol dao je i Plivački klub Orion koji je imao izvanredne rezultate.

„Ne uzevši uopće u obzir da je Orion mlad klub, da je u ludo vrijeme pandemije otežano funkcioniranje na svim područjima življenja, rezultati su zbilja odlični. Svi pogoni kluba su funkcionirali, održali su svoj ritam rada, i zadovoljni smo napretkom sukladno planiranome”, rekla je trenerica Maša Pešec.

Osim plivačkih natjecanja, svakako trebamo istaknuti kako je klub organizirao i razne programe za neplivače, školicu i školu plivanja te rekreativno plivanje. U suradnji s udrugom Sport Gymnasion proveli su i projekt Aquafitness koji je jedan od najmasovnijih oblika fizikalne terapije. I ove godine pred plivačkim klubom Orion su brojna natjecanja, kako na razini Hrvatske, tako i inozemna, a prvo na redu je krajem siječnja.

„Planovi su sukladni kalendaru natjecanja Hrvatskog plivačkog saveza, plus što se namjeravamo vratiti odlascima na međunarodna natjecanja, prvenstveno u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, sve sukladno, naravno, pandemijskoj situaciji. Zadnji vikend u siječnju imamo regionalno prvenstvo Hrvatske za kadete, vikend iza Ligu Regije za sve kategorije, potom međunarodno natjecanje Lambaša u Beogradu, HEP miting u Zagrebu i tako dalje. Nadamo se kako ćemo ove godine ići na barem dvadeset pet natjecanja, od kojih su nam uvijek primarna prvenstva Hrvatske, bilo ekipna bilo individualna, na kojima plivački klub Orion svake godine dokazuje da je najbolji plivački klub u Vinkovcima”, prokomentirala je Pešec.

Treba pohvaliti hvalevrijedan projekt „Plivajmo za zdrave Vinkovce” u čijoj je organizaciji sudjelovao i Orion zajedno s Osnovnom Školom Ivan Goran Kovačić te Povjerenstvom za suzbijanje opojnih droga i drugih ovisnosti. Projekt je okupio 130 djece iz sedam gradskih škola  s ciljem razvijanja samopouzdanja odnosno pozitivne slike o sebi.

Upisi u školu plivanja i obuku neplivača su u tijeku, a oni koji bi htjeli trenirati mogu se javiti trenerici Maši Pešec na broj 0989696951 te trenerici Karli Ačkar na broj 098550222. Treninzi su raspoređeni po grupama ovisno o razinama plivača i skupinama.

Iz klubu poručuju kako otvorenog srca pozivaju sve zainteresirane te kako su svima vrata otvorena.

Nastavi čitati

Aktualno

U Vinkovcima 543 manje nezaposlenih nego u 2020.

Objavljeno

-

Napisao/la

    81 pregleda

Podaci novog popisa stanovništva i smanjenje broja hrvatskih građana za gotovo 400 tisuća podiglo je veliku prašinu u javnosti, a većina negativnih komentara vezana je uz radna mjesta i veliku stopu nezaposlenosti što za sobom posljedično otvara problem odlaska mladih ljudi u inozemstvo.

Iako stanje u Vinkovcima nije bajno, ipak se vide pozitivni pomaci. Na kraju prošle godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vinkovci bilo je ukupno 4.760 nezaposlenih osoba što znači da se broj onih bez posla smanjio za 543 u odnosu na isto vrijeme godinu prije kada ih je bilo 5.303.

Dobre vijesti donijela je, popularno rečeno, sezona. Tijekom prošle godine na sezonskim se poslovima zaposlila 631 osoba, a bilježi se povećanje od 25,9% u odnosu na 2020. „Stanje ide na bolje, ali i dalje to nisu brojke kao prije. U 2016. je na sezonskim poslovima bilo zaposleno gotovo dvije tisuće radnika”, rekao je predstojnik HZZ-a PU Vinkovci Dražen Jerković dodavši kako su najzastupljeniji poslovi iz skupine uslužnih i trgovačkih zanimanja.

Mjere za zadržavanje radnih mjesta trenutno se provode za prosinac 2021. i poslodavce iz raznih djelatnosti, a predstavljen je i novi paket mjera pod nazivom „Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”.

Sastoji se od niza potpora, od kojih se samo neke odnose na (samo)zapošljavanje, pripravništvo, usavršavanje, proširenje poslovanja, mobilnost radne snage, obrazovanje u svim svojim oblicima i tzv. stalne sezonce.

Ovaj paket nije specifičan samo po opsežnosti, naglasak je stavljen i na financiranje zelenih te digitalnih radnih mjesta. Prvoj skupini pripadaju gospodarski subjekti koji se bave okolišno održivom djelatnošću, osiguravaju obrazovanje i obuku vezano uz zelene tehnologije i prakse te povećavaju opću razinu svijesti javnosti o pitanjima okoliša dok se drugi dio odnosi na sve popularnija digitalna radna mjesta i poslove za čije obavljanje osoba mora posjedovati znanja u području programiranja, razvoja aplikacija, digitalnog marketinga, robotike i razvoja algoritama i proizvoda koji koriste umjetnu inteligenciju.

Nastavi čitati

Najčitanije