U četvrtak su u Rokovcima i Andrijaševcima započeli ovogodišnji Bosutski dani, manifestacija koja je svake godine sve bogatija i raznovrsnija i koja u ova dva sela privlači brojne posjetitelje i iz okolnih mjesta. Danas je na programu bio onaj svečani dio koji je započeo mimohodom ratnih postrojbi i polaganjem vijenaca poginulim braniteljima ova dva mjesta kod središnjeg križa u Rokovcima, nakon čega je služena i sveta misa u crkvi sv. Roka. Potom je uslijedila Svečana sjednica Općinskoga vijeća na koju su se odazvali brojni gosti i prijatelji općine Andrijaševci, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, te načelnici susjednih općina. Sve nazočne pozdravili su predsjednik Općinskoga vijeća Zlatko Kobašević i načelnik općine Damir Dekanić.

“Proteklih godina trudimo se učiniti što je više moguće kako bi naša dva mjesta postala što ljepša i ugodnija za život naših sumještana. Provedeni su brojni projekti, odrađeni brojni poslovi i na tome nećemo stati, nastavljamo u istom ritmu, a sve kako bi osigurali da ljudi ostaju ovdje, pogotovo one mlade obitelji s djecom, naglasio je Damir Dekanić.

Ova općina uspješna je u povlačenju EU sredstava, odlično su iskoristili priliku koja im se nudila i danas to može primijetiti svatko tko prođe kroz ova dva mjesta. “Posebno bih istaknuo projekt Dječjeg vrtića, na kojem su radovi završeni i koji će od jeseni biti spreman primiti mališane. Realiziran je i projekt Športskog centra Frankopan, također prilično zahtjevan i skup posao, a asfaltirane su i dvije duge ulice, odnosno ulica Nikole Tesle i ulica Stjepana Radića. U nadolazećem periodu očekuje nas uređenje centra Rokovaca, za što smo osigurali uvijete kupnjom objekata na tom prostoru, te izgradnja novoga Doma kulture, vrijednog oko 13 milijuna kuna”, rekao je Dekanić.

Poručio je i da se u Općini, nakon što kraju privedu projekte koji su u tijeku i one koji su pred realizacijom, “bacaju” na završno uređenje bivšeg prognaničkog naselja Blaca. Po riječima načelnika na tom bi terenu, osim stambenih objekata trebali niknuti i poslovni prostori, određeni investitori već su pokazali zanimanje, a više će se znati kroz određeno vrijeme.

Predsjednik općinskog vijeća Zlatko Kobašević ovom je prigodom još jednom podsjetio koliko je u provedbi zahtjevnih poslova važna suradnja i sinergija svih vijećnika. “Naša općina ima 13 vijećnika i moram naglasiti da svi oni rade izuzetno dobro i na korist mještana, gotovo sve odluke donesene su jednoglasno, jer i oporbi i vladajućima jedini je cilj napredak i razvoj naša dva mjesta, a nikako svađe i prepucavanja”, objašnjava Kobašević. Ove godine nagrade za izuzetna ostvarenja, uspjehe i promociju općine dobili su Mario Butković i Ivan Nikolić, obojica dobro poznati u sportskim krugovima. Butković je nagradu zaslužio vodeći NK Frankopan do prvog mjesta u Drugoj i plasmana u Prvu županijsku nogometnu ligu i u seniorskoj i u veteranskoj konkurenciji, dok je mladi Ivan Nikolić i ove godine nastavio osvajati prva mjesta u konjičkom sportu na turnirima diljem Hrvatske, kao član Konjičkog kluba Maestoso Vinkovci.

Sinoć je u sklopu Bosutskih dana u Andrijaševcima, uz Bosut, održano i sve popularnije natjecanje u kuhanju fiša, a koje je ove godine okupilo tridesetak sudionika i velik broj posjetitelja. Zanimljivo je da su prva dva mjesta osvojili članovi lokalne ekipe “Riblja peraja” Robert Barić i Krešimir Imrek koji su kuhali svatko svoj fiš, uspjeh je to koji će teško koja ekipa ponoviti. Dan je završio koncertom klape Rišpet na školskom igralištu i velikim vatrometom.

Današnji program nastavlja se revijalnom nogometnom utakmicom, predstavljanjem streličarskog sporta, natjecanjem u kuhanju čobanca, te kulturnim programom lokalong KUD-a Slavko Janković i njihovih gostiju. Nedjelja je tradicionalno rezervirana za ribički kup “Jani Sabadoš”, kros u organizaciji AK Mladost, te za najveću atrakciju Bosutskih dana, popularnu utrku čamaca. Ovogodišnje devete po redu Bosutske dane u Rokovcima i Andrijaševcima nedjeljnim večernjim koncertom zatvara grupa Vigor.