Općina mještanima nudi pomoć u opremanju i izgradnji turističkih kapaciteta

0
936

Kada je prije nekog vremena načelnik Damir Dekanić rekao da mu je cilj da njegova općina odnosno mjesta Rokovci i Andrijaševci, koja su praktički jedno selo koje dijeli Bosut, dobije vizuru pravog malog srednjoeuropskog gradića nitko takvu ideju nije shvatio ozbiljno. No, danas je situacija ipak ponešto drugačija i u ovoj su općini svakim danom sve bliži ostvarenju toga cilja.

Nakon brojnih uspješno odrađenih projekata, u koje su u posljednjih nekoliko godina uložili ukupno 48 milijuna kuna, od čega 40 milijuna kuna bespovratnih EU i 8 milijuna kuna vlastitih sredstava, u Rokovcima i Andrijaševcima polako se okreću i pripremanju terena za razvoj kontinentalnog turizma za koji, sigurni su, imaju puno potencijala.

Neki koraci u tom smjeru već su učinjeni, naime, Sportski centar Frankopan o kojem smo pisali u nekoliko navrata dio je te priče, baš kao i nedavno izgrađena biciklistička staza prema Vinkovcima. “Velik potencijal imamo i u Rokovačkim zidinama, koje su dugo godina bile zapuštene i zaboravljene, a od kojih želimo napraviti turistički zanimljivu lokaciju. Odradili smo jedan dio posla, napravili snimke terena, kontaktirali ljude iz muzeja, iskapanja su u tijeku i pronađeni su zanimljivi predmeti koji bi trebali biti izloženi na samom lokalitetu. Naime, u planu nam je lokalitet obnoviti, urediti i učinit dostupnim posjetiteljima. Biciklističkim i pješačkim stazama tu lokaciju bi povezali s Bosutom, odnosno mostom koji razdvaja naša dva mjesta, a samim time i s Bosutskom ulicom, koju ćemo također turistički “osposobiti” i pripremiti”, objašnjava Damir Dekanić.

A Bosutsku ulicu, jednu od najstarijih i najljepših u Rokovcima, planiraju urediti u povijesnom stilu, s cestom s granitnim kockama, svjetiljkama uz Bosut i skelama uz obalu. Cijelom dužnom te ulice trebala bi biti izgrađena pješačka i biciklistička staza kojom će se moći doći sve do kunjevačke šume. U lipnju će, ako sve bude išlo po planu, kroz Rokovce i Andrijaševce zaploviti turistički brod posebno izrađen za vožnju po Bosutu, odnosno na plovidbu neće utjecati nakupine leće i trave. U jednoj će turi moći prevoziti 20 putnika, a bit će prilagođen svim mostovima koji će mu se naći na putu. Plan je da ovaj brod vozi turu do brane na Kanovcima u Vinkovcima i do mosta kod lovačkog doma u Cerni.

“Posebno bih naglasio naš plan kada su privatni ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti u pitanju, jer i po tom pitanju planiramo uložiti značajnija sredstva i mještanima zainteresiranima za takve projekte sufinancirati dio troškova. Pozivam stoga sve naše mještane koji imaju zemljišta ili objekte uz Bosut, a na ruti kojom će brod prolaziti, da dođu u Općinu i predstave nam svoje ideje”, poručuje Dekanić.

Trenutno, kaže, rade i na projektiranju pješačkog mosta preko Bosuta koji će spajati Bosutsku ulicu na rokovačkoj i Sportski centar Frankopan na andrijaševačkoj strani. Upravo je SC Frankopan još jedan dio turističke slagalice koju slažu u ovoj općini. Novo zdanje s najmodernijim svlačionicama, teretanom, saunom, a uskoro i pratećim terenima za sve potrebe sportskih klubova, trebalo bi u svom sklopu dobiti i dodatnu zgradu u kojoj će se nalaziti smještajni kapaciteti i trenažni bazen.

Podsjetimo, u ovoj je općini u tijeku i opsežan posao oko konačne provedbe plana kada je bivše prognaničko naselja Blaca u pitanju, a koje bi uskoro trebalo postati novo naselje za mlade obitelji. Novo naselje imalo bi 152 stambene jedinice po dva modela. U jednome bi to bile samostalne kuće od 100 četvornih metara na placu od 800 kvadrata, a u drugome dvodomke engleskog tipa gradnje s nešto manjom kvadraturom.

Općina će za početak parcelizirati to područje i projektirati vodovod, odvodnju, struju i ostale potrepštine. “Paralelno s time javit ćemo se svim resornim ministarstvima i tražiti rješenje. Znamo da država već potiče stanogradnju preko APN-a kroz nekoliko modela, da se građanima daje i građevinski materijal, ali mi želimo otići korak dalje. Cilj je doći do modela da obiteljima omogućimo kupnju kuće za maksimalno 500 eura po kvadratu, što je više nego dvostruko jeftinije od cijene kvadrata novogradnje u Vinkovcima i vjerujemo da bi to privuklo brojne mlade obitelji u naše novo naselje, koje zbog raznih razloga možda još žive s roditeljima ili u podstanarstvu. Razmišljali smo i o tome da darujemo zemljišta mladim obiteljima, no to bi dovelo do različitog tempa izvođenja, različitih izvođača, kvalitete radova, a to želimo izbjeći. Naš je cilj da uz pomoć države i preko fondova EU skupimo novac i da se sve kuće grade u isto vrijeme te da ih onda prodajemo građanima. Naselje bi imalo i dodatne sadržaje kao što su trg, sportska dvorana, vanjski tereni i bazen”, ističe Dekanić. Europski novac je, može se slobodno reći, nikada dostupniji i šteta je ne iskoristiti prilike koje se nude. To su davno shvatili u ovoj općini i tom se logikom i danas vode. Rezultati su vidljivi, a ukoliko ostvare sve što su si i zacrtali, onda će se definitivno moći pohvaliti da su majstori u baratanju EU fondovima. Sve to, naravno, zahtjeva i puno truda, rada i dobrog planiranja, pa i utrošenog slobodnog vremena svih onih koji sudjeluju u ovoj priči.