Nakon što je otvoreno Reciklažno dvorište Nuštar koje se nalazi na cesti Nuštar-Marinci, a pruža mogućnost besplatnog odlaganja otpada mještanima Nuštra, Cerića i Marinaca, u sva tri mjesta općine Nuštar uklonjeni su zeleni otoci.

Podsjetimo, zeleni otoci s kontejnerima za papir, plastiku i staklo, nalazili su se na tri lokacije u Nuštru, na dvije lokacije u Ceriću te na jednoj lokaciji u Marincima. Također, jednom mjesečno u sva tri mjesta dolazilo je tzv. mobilno reciklažno dvorište vinkovačkog Nevkoša. Izgradnjom reciklažnog dvorišta prestala je potreba za zelenim otocima i za mobilnim reciklažnim dvorištem, ističe načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac. Sva kućanstva, naime, uz kante za komunalni otpad imaju kante za papir i vreće za plastiku, a uskoro bi trebala dobiti i kante za staklenu ambalažu budući da je Općina taj projekt kandidirala na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostali otpad, ističe načelnik Drinovac, treba odvoziti u reciklažno dvorište, prema pravilniku o otpadu koji se tamo može odlagati.

Reciklažno dvorište vrijedno je 3,3, milijuna kuna uz EU sufinanciranje od 2,8 milijuna kuna te sredstva iz državnog proračuna, čime je ostvareno gotovo stopostotno sufinaciranje. U nešto više od mjesec dana rada već je zaživjelo među žiteljima općine Nuštar. Za sada, doznajemo, najviše se dovozi tekstil i tvrda plastika, ali i druge vrste otpada predviđenog za prikupljanje. Ipak, unatoč provedenoj edukaciji, radionicama u sva tri mjesta i promotivnim letcima, koje su dobila sva kućanstva, trebat će nešto vremena kako bi baš svi usvojili pravilan način odlaganja otpada. Informirati se mogu na internetu, u Općini ili u samom reciklažnom dvorištu koje radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 15 sati, utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati te prve subote u mjesecu od 7 do 15 sati.