2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Općina Nuštar: U novoj situaciji otvoren niz pitanja pa i financiranje vrtića

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Okolnosti vezane uz epidemiju koronavirusa u općini Nuštar odnosno u mjestu Nuštar, dovele su do nove situacije u funkcioniranju Općinske uprave i ambulanti u Nuštru.
Općinska uprava i djelatnici ambulanti u samoizolaciji
Tako su djelatnici Općinske uprave, nakon što je kod jednoga od njih potvrđena zaraza, u ponedjeljak završili u samoizolaciji, a svaki rad u zgradi Općine prekinut je do daljnjega. Za sve upite otvoren je telefon 032 388 921. Na tjedan dana s radom je prestalo i općinsko poduzeće Monosterium. Za sve usluge vezane za pitanje ukopa dostupan je broj mobitela 091 434 3251, a za dimnjačarske usluge 091 434 3255.
A prije djelatnika Općine, zbog potvrđene zaraze kod jednoga liječnika, u samoizolaciji su završili djelatnici ambulanti. Taj prostor u međuvremenu je dezinficiran, a trenutačno u Nuštru za sve pacijente radi jedna ambulanta opće medicine s liječnicom i medicinskom sestrom na zamjeni. Radno vrijeme je od 7 do 14 sati uz komunikaciju telefonom putem brojeva: 032 386 359 te 097 652 3012, a prethodni telefonski kontakt s ambulantnom nužan je i u hitnim slučajevima Također, Nuštarci se telefonom mogu obratiti i svojim liječnicama, dr. Eli Marković 099 214 5422 i dr. Vesni Dejanović 091 540 4240.
Svi projekti na čekanju pa tako i novi program “Zaželi”
Inače, zbog epidemije koronavirusa, kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave, i Općina Nuštar suočena je s minimalnom aktivnošću pa tako i onom vezanom uz aktualne projekte. Poznato je kako je Udruga za starije i nemoćne osobe “Budi uz mene” Nuštar, s Općinom Nuštar kao partnerom, zatražila sredstva za 20 djelatnica koje će skrbiti za 80 korisnika. Predsjednici udruge Magdaleni Sente i načelniku općine Nuštar Hrvoju Drinovcu 19. veljače u Zagrebu je uručen ugovor vrijedan preko 3 milijuna kuna. Kako doznajemo od načelnika Drinovca već započete aktivnosti vezane uz realizaciju novog projekta “Zaželi” u ovom su trenutku “zamrznute” do daljnjega. Na čekanju su i drugi projekti, od revitalizacije nuštarskoga Dvorca pa do aktualnog uređenja okoliša vrtića “Vrtuljak”, nakon što je objekt prošao dogradnju i energetsku obnovu.
Traži se model financiranja plaća za vrtić
“Kada govorimo o projektima koji su nam odobreni, mi imamo neke rokove koje treba ispoštivati, a kako stvari sada stoje to najvjerojatnije neće biti moguće. Vjerujem da će se za to iznaći rješenje i da će rokovi biti produženi, a nama je sada prioritet tekuća problematika u situaciji u kojoj smo se našli. Primjerice, naš vrtić trenutačno ne radi. Djelatnice idu na godišnji odmor, koji će im biti plaćen, ali pitanje je što dalje. Tu smo mi, jedinice lokalne samouprave, svi u istom problemu. Čuo sam se s nekim načelnicima koji isto pokušavaju riješiti taj problem jer, kažu, ne mogu staviti u isti koš djelatnike Općine koji rade i one koji  zbog nastalih okolnosti ne rade, te se razmišlja i o tome da djelatnici vrtića idu na minimalac. Moje je razmišljanje da bi država trebala preuzeti isplatu minimalca za djelatnike vrtića, a mi ćemo platiti razliku do njihovih punih plaća”, ističe Hrvoje Drinovac.
Tako bi se, kaže, možda moglo prevladati vrijeme u kojem vrtić neće raditi te će ostati bez prihoda jer je u danoj situaciji besmisleno tražiti od roditelja da plaćaju vrtić.
Prijedlog mjera za roditelje vrtićke djece, poduzetnike i obrtnike
“Moj je prijedlog, a odluku o tome donijet će Općinsko vijeće, da roditelji ne plaćaju vrtić, ako vrtić ne radi. Naime, postoji odluka Upravnog vijeća vrtića da, ako dijete ne ide pola mjeseca u vrtić, roditelj plaća punu cijenu, a ako ne ide cijeli mjesec plaća pola cijene na ime čuvanja mjesta. To je u ovoj situaciji apsurdno i roditelje trebamo osloboditi plaćanja dok vrtić ponovno ne krene s radom”, ističe Hrvoje Drinovac.
Isto tako, mišljenja je načelnik Drinovac, Općinsko vijeće trebalo bi razmotriti i to da se svi gospodarstvenici, koji imaju ugovor o zakupu s Općinom, oslobode zakupa, da se obrtnicima, koji su zbog epidemije koronavirusa morali prestati s radom, pomogne jednokratnom novčanom potporom te da se gospodarstvenike, a možda i mještane, privremeno oslobodi plaćanja komunalne naknade.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno