Kontaktirajte nas

Aktualno

OPG Trbušić zlata vrijedan za ovu godinu, nagrada i u Drenovce

Objavljeno

-

U Koprivnici je prekjučer održana završna svečanost projekta “Zlata vrijedan” u sklopu koje su dodijeljene ovogodišnje nagrade zlata vrijednim poljoprivrednicima, manifestacija koja se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije održava sedmu godinu za redom.

Prva nagrada otišla je u ruke OPG-a Mario Trbušić iz Krapinsko-zagorske županije, druga nagrada dodijeljena je poljoprivrednom gospodarstvu PA-VITA iz Sesveta, dok je treće mjesto pripalo OPG-u Košić iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Damira Orende iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, a najbolji OPG po izboru čitatelja je OPG Strgar iz Drenovaca kod Županje.

“OPG-a Mario Trbušić posjeduje modernu i tehnološki opremljenu farmu svinja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prije dvadesetak godina kada se počeo baviti svinjogojstvom pa do danas Mario je broj svinja povećao gotovo sto puta. Na farmi, koja je cijela pod video nadzorom, danas ima 200 krmača te godišnje 4000 tovljenika i 4500 prasadi. Za prehranu svinja kompjuterski se miješa osam različitih menija dnevno, a radi prehrane svinja obrađuju i oko 87 hektara zemlje te godišnje proizvedu oko tisuću tona kukuruza. U farmu opremljenu svim mogućim tehnološkim dostignućima do sada su uložili oko 21 milijun kuna, dijelom pomoću Mjera ruralnog razvoja, a nagrada od 30 tisuća kuna za osvojeno prvo mjesto svakako će im dobro doći za daljnja ulaganja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. Drugo mjesto i nagrada od 20 tisuća kuna pripala je poljoprivrednom gospodarstvu PA-VITA, jednom od najuzornijih mljekarskih gospodarstava u Hrvatskoj, čije je mlijeko među najkvalitetnijim u državi. Godišnje proizvedu oko milijun litara mlijeka koje predaju mljekarskoj industriji, a dio prodaju putem mljekomata. Izborom stručnog žirija treće je mjesto pripalo OPG-u Košić iz Krkanca u Varaždinskoj županiji. Ova vrijedna obitelj uzgaja krumpir, mrkvu, peršin, ciklu, zelje, poriluk, tikve, korabe, salatu, papriku, rajčicu i mahune, godišnje u plastenicima i na otvorenom uzgoji oko pola milijuna tona povrća. Pod plastenicima Košićevi imaju 1500 četvornih metara, obrađuju i sedam hektara zemlje, a cijela obitelj je uključena u proizvodnju povrća s ciljem povećanja povrčarske proizvodnje kao prioritetne grane koja ima perspektivu u budućnosti, kao i zbog sve veće potražnje domaćih svježih proizvoda. Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Damira Orende iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, koji je prije dvije godine preuzeo gospodarstvo od oca i nastavio obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje.  Na četiri hektara ima sjemensku proizvodnju paprike i proizvodnju industrijske paprike, češnjaka i krumpira, a u 1500 četvornih metara plastenika uzgaja trešnje.

I čitatelji su odabrali svog favorita, pa je tako najbolji OPG po izboru čitatelja onaj Željke Strgar iz Drenovaca kod Županje, koja sa suprugom i šestero djece na istoku Hrvatske ima plantažu prvoklasnih jabuka. Voćnjak je opremljen protugradnom mrežom, ima sustav za navodnjavanje te pumpa crpi vodu iz bunara. S dvogodišnjim sadnicama uvezenim iz Italije i svom opremom bila je to investicija vrijedna oko tri milijuna kuna, koju su najvećim dijelom financirali iz Programa ruralnog razvoja.

“Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima i farmama. Za mene su svi predstavljeni poljoprivredni proizvođači pobjednici. Riječ je o velikoj želji, volji te trudu i radu koji najčešće uključuje cijele obitelji te načinu života. Zadovoljstvo mi je što su sredstva Programa ruralnog razvoja pomogla unaprijediti njihove proizvodnje. Vjerujem da su takve uspješne poljoprivredne proizvodnje poticaj svima i primjer da se zaista može uspjeti u poljoprivredi i živjeti od nje. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva čuvari su našeg ruralnog prostora i generatori njegovog razvoja. Nastavit ćemo posvećivati im potrebnu pažnju i stvarati preduvjete da budu još uspješniji. Čestitke svima”, istaknula je ministrica Marija Vučković.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    298 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    321 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    1094 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 6 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 7 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 7 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 8 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 9 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 10 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 11 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije