18 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Organizatori zadovoljni: VII. Rimski dani uhvatili ritam na obali Bosuta 

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Središnji program VII. Rimskih dana tijekom popodneva polako je uhvatio ritam na novoj lokaciji kraj Bosuta. Na parkiralištu hotela “Slavonija” zaživio je Rimski sajam, uz njega na samoj obali Rimski tabor podigli su gosti iz Bugarske, Arena je bila spremna za “Legendu o Herkuliju” gostiju iz Sremske Mitrovice, a u nastavku na Trgu Vinkovačkih jeseni pivari su na 2. craft festivalu “Beeram domaće“ dočekivali prve žedne goste.

Rimske dane organiziraju Grad Vinkovci, TZ grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci i Novosti, a kako teku posljednje pripreme za večerašnji i sutrašnji program poslijepodne popratili su gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, direktorica Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca Martina Matković i kustos Hrvoje Vulić iz Gradskog muzeja Vinkovci.

“Središnji program Rimskih dana kreće danas. Ovdje imamo pregršt zanimljivih sadržaja koje će posjetitelji moći vidjeti, od prikaza borbi i tabora na rijeci Bosut, do onoga što predstavljaju naši obrtnici i naši pivari. Vjerujem kako će u ova dva, tri dana Vinkovčani i svi oni koji su u Vinkovcima, uživati u Rimskim danima. Želja nam je da Rimski dani prerastu u jednu manifestaciju koja će biti gotovo kao male Vinkovačke jeseni. Oni već na na lijep način to i poprimaju. Najveći problem je vrijeme, ali ipak se nadam kako će nas kiša pustiti da održimo dva krasna koncerta, Prljavog kazališta i Psihomodo popa, kako će se na festivalu “Beeram domaće” s guštom degustirati piva koja rade naše male pivare i uživati u svim sadržajima koji nas vraćaju u Stari Rim, uživati u Vinkovcima u ovim prvim danima lipnja”, istaknuo je Ivan Bosančić.

Martina Matković, između ostaloga, podsjetila je na slogan VII. Rimskih dana “Gracijan – jakih ruku jačih slabina” i priču o Gracijanu, ocu dvaju rimskih careva iz Cibala, Valentinijana I i Valensa, koja će sutra biti uprizorena u velikom spektaklu realiziranom u suradnji sa HNK u Osijeku i GK “Joza Ivakić” Vinkovci. “Ono što nas veseli je da  je ove godine naš poziv prihvatila trupa iz Bugarske koja prikazuje upravo vrijeme koje mi tematiziramo te će svi posjetitelji večeras i sutra tijekom cijelog dana moći pogledati kako se to nekada živjelo u rimskom vremenu”, istaknula je Martina Matković.

Hrvoje Vulić istaknuo je kako, kao i svake godine, Rimski dani u Vinkovcima nastoje pružiti jedan što autentičniji rimski doživljaj, koliko je to moguće budući da Vinkovci, za razliku od nekih dalmatinskih gradova, nemaju sačuvanu rimsku arhitekturu. “Ali ono što imamo je rimska hrana, rimski recepti, rimski proizvodi, rimske igre… Imamo i pivski festival jer znamo iz izvora da su ljudi iz Panonije obožavali piti pivo i u rimsko doba  i da su im se “fini” Rimljani zbog toga rugali jer su Rimljani bili vinopije, a mi ponosno nastavljamo tu prkosnu tradiciju pijenja piva uz pivski festival koji se odvija paralelno s Rimskim danima. Tako da imamo raznoliku ponudu i za djecu i za odrasle i jednu odličnu atmosferu”, istaknuo je Hrvoje Vulić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno