Nedjeljna obavijest Grada Osijeka o visokoj koncentraciji prizemnog ozona i upozorenje građanima da zbog toga izbjegavaju boravak na otvorenom od 10 do 19 sati uznemirila je Osječane. Uz golem broj komaraca, alergene i visoke temperature, prizemni ozon, o čijoj se koncentraciji do sada nije govorilo, prouzročio je dodatnu zabrinutost Osječana.

Međutim, situaciju je smirio Berislav Marković, pročelnik Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, koji je napomenuo kako kratko povećanje koncentracije ozona u nizini neće naškoditi organizmu.

“Troposferski prizemni ozon nastaje zbog onečišćenja i zadržava se u nizini, stoga nije čudno da se takva situacija pojavila u nas. Nastaje zbog zagađenja fotokemijskim reakcijama i ima uzročno-posljedične veze s dušikovim oksidom koji nastaje izgaranjem iz automobila, a zbog pojačanog sunčanog zračenja i viših temperatura, koncentracija prizemnog ozona poraste. Dušikovi su oksidi zagađivači jer sudjeluju u fotokemijskim reakcijama nastajanja ozona, no ozon u manjim koncentracijama nije štetan”, rekao je pročelnik Marković. Dodaje kako mjerne postaje u gradu mjere nekoliko komponenata, među kojima je i ozon. Kako je u nedjelju u podne koncentracija bila 213,7 mikrograma po kubnom metru, to je značilo da je probilo granicu do koje se upozorenje ne izdaje – 180 µg/m3. Međutim, naglašava kako povećana koncentracija u nekom trenutku, odnosno satu, ne znači automatski da bi ona donijela velike zdravstvene poteškoće.

“To ne znači da je onaj tko je šetao nedjeljom popodne odjednom osjetio zdravstvene poteškoće i da je trebao odmah trčati liječniku, jer posljedice može donijeti tek dugotrajna izloženost visokoj koncentraciji prizemnog ozona. Građani gore mogu proći u slučaju toplinskog udara zbog visokih temperatura zraka, a što nema veze s koncentracijom ozona”, istaknuo je te naglasio kako mjerenja moraju imati određene limite i podržava praćenje koncentracije, no drži kako u ovom slučaju nije bilo razloga za paniku među građanima: “Da je netko izložen godinu dana visokoj koncentraciji prizemnog ozona, to bi bila druga situacija. No budući da je granica upozorenja za koncentraciju ozona bila povećana samo u podne, uistinu nema mjesta panici”.