Zrakoplovni klub Vrabac – Vinkovci i ove je godine održao Zmajadu za osnovnoškolce nižih razreda i tako nastavio 27 godina dugu tradiciju. 

Promjenjivo i nestabilno vrijeme tijekom svibnja, prouzročilo je jedno odgađanje i promjenu uobičajenog termina događanja, ali to nije spriječilo održavanje krajem mjeseca. Uvažavajući mjere sigurnosti zbog pandemije koronavirusa, organizator je ove godine odlučio smanjiti broj sudionika, natjecatelja i škola, iako je cijela manifestacija održana na otvorenom.

Nakon objeda na terasi i osvježavajućih pića, mladi su natjecatelji, uz pomoć svojih mentora započeli sastavljanje modela letećih zmajeva. Usprkos dobrim vremenskim prognozama, manifestaciju je „zalilo” nekoliko kapi kiše pa se ipak malo pričekalo s treningom na aerodromskoj pisti. Nakon ponovnog izlaska sunca, svi su natjecatelji pohrlili van gdje su međusobno pričali, trčali, dovikivali se i kritizirali jedni druge, sve s ciljem da se prikažu što boljima pred sucima.

Suci, Josip Karabalić i Danijel Matić, članovi Z.K.Vrabac, surađivali su s natjecateljima i mentorima, pojedinačne rezultate zapisivali su na propisane obrasce nakon čega su ih predali glavnom sucu Milanu Mravincu koji je izračunao pojedinačan i ekipni poredak pa proglasio konačne rezultate.


Prvo je mjesto osvojila Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić iz Andrijaševaca, pod mentorstvom profesora Ivana Dejanovića, dok je drugo i treće mjesto pripalo Vinkovačkim osnovnim školama, odnosno školi Ivana Gorana Kovačića pod mentorstvom Dražena Valentaka i Vladimira Nazora pod mentorstvom Mire Magdić. Osim prva tri, proglašeno je i četvrto mjesto koje je osvojila 3. Vinkovačka osnovna škola, Josipa Kozarca, pod mentorstvom Josipa Funarića.

Osim ekipnih nagrada, dodijeljene su i one za pojedince. Prvo mjesto osvojio je Luka Rukavina, učenik OŠ I.B.Mažuranić iz Andrijaševaca. Drugoplasirana je bila Sara Bošković iz OŠ I.G.Kovačića iz Vinkovaca dok je treće mjesto pripalo Luki Sičanici iz Vinkovačke 5. škole. „Utješno” četvrto mjesto pripalo je učenici Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca, Ivi Beljo.

Prijelazni pehar ponosno je  preuzela ekipa iz Andrijaševaca, od prošlogodišnjih pobjednika – 3. Vinkovačke osnovne škole, i kod njih će u gostima biti sve do sljedeće Zmajade 2022.