Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol Vinkovci održalo je danas, sukladno svim epidemiološkim mjerama, redovitu sjednicu Skupštine na kojoj su članovi iznijeli izvješće o radu u protekloj godini te najavili plan za ovu, svima izazovnu 2021. godinu.

PŠD „Hrvatski sokol“ Vinkovci djelovalo je u 2020. godini u skladu s mjerama zaštite od epidemije virusom covid-19 kojima su se aktivnosti morale podrediti i koje su bitno utjecale na ostvarenje programa.  Na rad društva u godini iza nas bitno je utjecala koronakriza, posebno na projekte Sokolske garde te se neke aktivnosti nisu mogle održati – izostala su putovanja, a nije održana ni manifestacija obilježavanja Dana grada Vinkovaca, pa ni sudjelovanja povijesnih postrojbi. Važno je spomenuti i kako je Skupština usvojila i izmjene i dopune statuta društva. Izmjenama je dopunjen članak 8. statuta u smislu da društvo obavlja gospodarsku djelatnost izdavaštva i prodaje izdanja. Pored toga usvojena je i dopuna članka 13. s jasnom naznakom da članovi Sokolske garde ne plaćaju članarinu, a u članku 36. korigiran je naziv Gimnastičkog društva u Gimnastički klub.

Garda Hrvatskog sokola tijekom 2020. imala je niz lokalnih, ali zapaženih nastupa. Zbog propisanih mjera zaštite od korona virusa nisu se organizirale manifestacije povijesnih postrojbi pa su izostali i pozivi za gostovanja i nastupe garde izvan Vinkovaca.

Nastupi Garde u Vinkovcima:

5.02.2020. – Dodjela nagrada najboljim sportašima grada Vinkovaca. Nastupili su: Tara Balen, Filip Vujeva, Jakov Vujeva i Mario Škegro.

6.03.2020. – Polaganje vijenaca povodom rođendana bana Josipa Šokčevića. Nastupili su: Jakov Vujeva, Damir Pacek, Đuka Stuburić i Mario Škegro.

27.06.2020. – Nastup u svatovima Božane Škegro i Tonija Dolića. Nastupili su: Ante Blažević, Filip Vujeva, Jakov Vujeva i Filip Štrbo.

22.07.2020. – Polaganje vijenaca za 12 poginulih pripadnika 3. GBR ZNG u Mirkovcima. Nastupili su: Damir Pacek, Đuka Stuburić, Ante Blažević i Mario Škegro.

18.09.2020. – Podizanje zastave u programu otvorenja Vinkovačkih jeseni. Nastupili su: Tara Balen, Damir Pacek i Mario Škegro.

30.10.2020. – Polaganje vijenaca na Kumanovoj ciglani za Dušni dan. Nastupili su: Đuka Stuburić, Damir Pacek, Stjepan Blašković i Mario Škegro.

U 2020. godini pripremljena su i puštena u tisak sljedeća izdanja:

  1. Izdavanje knjige: Mira Kolar-Dimitrijević – DRUŠTVO HRVATSKI RADIŠA I VINKOVCI. Knjiga je izašla iz tiska u siječnju 2021.
  2. Izdavanje kniige: Tihomir Marojević – Tragovi vremena (Vinkovačke spomen ploče). Knjiga je izašla iz tiska u siječnju 2021.
  3. Izdavanje knjige: Valentina i Željko Iveljić – Slavonsko kolo i Hrvatski sokol. Knjiga je izašla iz tiska u siječnju 2021.
  4. Izdavanje knjige: Željko Iveljić – Pokret i zvuk Hrvatskog sokola. Knjiga je izašla iz tiska u studenome 2020.
  5. Izdavanje Sokolskog vjesnika – broj 40. Izašlo iz tiska u prosincu 2020.

Osim izdavanja knjiga, uspjelo se organizirati i jedno predstavljanje knjige iz programa 2019. godine, unatoč mjerama od epidemije korona virusom. U atriju Gradskog muzeja održano je 25. rujna 2020. godine predstavljanje knjige: Zlatko Virc – Vinkovački kraj u Velikom ratu 1914. – 1918.

Sudjelovali su i u obilježavanju značajnih obljetnica. To su bile rođenje bana Josipa Šokčevića na groblju u Vinkovcima, obilježavanje Dana žrtava totalitarnih režima na Kumanovoj ciglani te odavanje počasti žrtvama na Kumanovoj ciglani povodom Svih svetih. Sudjelovali su i u radu skupštine Saveza povijesnih postrojbi koja je održana 22.02.2020. u Požegi.

Zlatko Virc, predsjednik Društva, prema odluci Sokolskog vijeća dodijelio je priznanje gardisti Damiru Paceku kao najaktivnijem članu Garde Hrvatskog sokola u 2020. godini. Također je prema istoj odluci dobio Zahvalnicu Zvonimir Petrić, koji je kao rizničar uložio velike napore na sređivanju knjigovodstveno – računovodstvenog poslovanja.

Kako je rečeno na današnjoj Skupštini, stanje novčanih sredstva na početku godine bilo je 8.916,00 kuna, a stanje novčanih sredstava na kraju godine je 1.517,00 kuna.

Ova 2021. godina, kako sada stvari stoje, bit će po većinu društava još teža, a osnovno pitanje koje se danas protezalo je kako sačuvati aktivnosti i sačuvati članstvo na okupu? U izdavačkom planu predviđeno je tiskanje pet knjiga, a Garda, s obzirom na koronakrizu, nema mogućnosti prezentirati svoj grad unutar Hrvatske i može tek nastupati u dvjema akcijama koje sami organiziraju.

Plan i program rada za 2021. je sljedeći:

  1. Obilježavanja značajnih obljetnica – polaganje vijenaca, paljenje svijeća. Rođendan bana Josipa Šokčevića, 7. Ožujka.Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. Kolovoza. Dan žrtava totalitarnih režima, 23. kolovoza, kod spomenika na Kumanovoj ciglani. Dušni dan, 1. Studenog. Dan sjećanja na žrtve Vukovara, 18. Studenog
  2. Izdavačka djelatnost – Izdavanje knjige: Željko Iveljić, Povijest sporta grada Vinkovaca do 1914. Izdavanje knjige: Zlatko Virc, Ivan M. Čuljat, glavni organizator društvenoga djelovanja u Vinkovcima između dva rata. Izdavanje knjige: Tihomir Marojević, Spomen-poprsja u Vinkovcima. Izdavanje knjige: Tomo Šalić, Elizabeta Šokčević, majka bana Josipa Šokčevića. Izdavanje knjige: Željko Iveljić, Sokolana kroz povijest. Izložba i tiskanje knjige: U susret Olimpijskim igrama. Izdavanje Sokolskog vjesnika, broj 41
  3. Nastupi u Vinkovcima – Rođendan bana Josipa Šokčevića, 7. Ožujka. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. Kolovoza. Dan žrtava totalitarnih režima, 23. Kolovoza. Nastupi na Vinkovačkim jesenima, rujan 2021. Polaganje vijenaca na Dušni dan, 1. Studenoga. Dan sjećanja na žrtve Vukovara, 18. Studenoga. Nastupi garde na ostalim manifestacijama u Vinkovcima i okolici.

Ostale aktivnosti ovisit će o epidemiološkoj situaciji, a Društvo se tijekom ove godine priprema i za 30. obljetnicu postojanja i rada koju će obilježiti 2022. godine.

Osim toga, cilj Društva je i intenzivirati napore da se napokon obnovi kameni stol koji se nalazi u grbu grada Vinkovaca. Prihvaća se prijedlog Sokolskog vijeća o pokretanju inicijative da se priđe otkupu rodne kuće J. Runjanina za Spomen dom J. Runjanina i hrvatske himne “Lijepa naša”.